kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'AB'de 301 gibi yasalar var'

Perihan KORKMAZ / LONDRA
İngiliz vekiller temasları sonunda Türkiye ve Kıbrıs konulu rapor hazırladı. 301 benzeri maddelerin başka ülkelerde de olduğunu, sorunun uygulamadan kaynaklandığını dile getirdi..
Türkiye, TCK'nın 301'inci maddesinin değiştirilmesini tartışıyor. Yurt dışında da çok konuşulup eleştirilen bu maddeyle ilgili İngiliz vekiller, şaşırtıcı bir rapor hazırladı. Geçtiğimiz hafta İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'na Araştırma Komitesi tarafından sunulan Dış İlişkiler raporunda Türkiye ve Kıbrıs konusunda ilginç bölümler yer alıyor.

'UÇUŞLAR YETMEZ'
Raporda, "Türklüğü aşağılamayı cezalandıran 301'inci madde, aslında AB üyesi bazı devletlerdeki kanunlara benziyor. Sorun kanunda değil, uygulanma şeklinde" deniyor. (İngiltere'de Kraliçe'ye hakaret vatandaşlıktan atılma nedeni) Aynı raporda "devlet baba" teriminin artık kullanılmadığına dikkat çekilip "Kırsal alanlarda insanlar devletin arkalarında olduğu anlamına gelen devlet baba terimini artık kullanmıyor. Sorunlarını kendi başlarına çözmeleri gerektiğini biliyor" deniyor. İngiliz vekillerin bu ilginç raporunda Türkiye'deki ekonomik gelişmeler övülüyor. "AB ona hazır olmadan önce Türkiye AB'ye hazır olabilir. Ekonomisi çok değişti. 10 yıl içinde Avrupa'nın dinamosu olabilir" deniyor. Kıbrıs için "İzolasyonları kaldırmak sadece ticaret ve doğrudan uçuşlarla değil, spor faaliyetleri, uluslararası organizasyonlara üyelik, posta adresi ve telefon kodlarıyla da ilgili" ifadesi yer alıyor.