kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
'İMAJ ELÇİSİ' ATANACAK Diplomatik kaynaklar, seçimi kazanırsa Hillary'nin eşine "Uluslararası Büyükelçilik" rolü vereceğini dile getiriyor. Eski Başkan'ın rolü, ülkesinin başta Ortadoğu olmak üzere tüm dünyadaki imajını düzeltmek olaccak.

'Hillary zaferi ikili ilişkileri ilerletecektir'

BİLGE ESER
Sekiz yıl görevde kalan eski lider Bill Clinton'la, eşine destek için gittiği bir mitingde görüştük. Türkiye'ye 'selamlarını' gönderdi, eşi Hillary'nin başkanlığı kazanmasının iki ülke ilişkilerinde büyük bir ilerleme yaratacağını söyledi..
Eski ABD Başkanı Bill Clinton, 1999 depremi sonrasında ziyaret ederek gönülleri fethettiği Türkiye'ye SABAH aracılığıyla selam yolladı. Clinton (62), ülkenin ilk kadın başkanı olmak üzere yola çıkan Demokrat aday adayı eşi Hillary'nin kampanyasına katkıda bulunmak üzere California eyaletine geldi. Yüzlerce kişinin doldurduğu Basın Kulübü'nde soruları yanıtlayan eski başkan, daha sonra canlı yayın aracılığıyla eşi Hillary'nin seçim mitingi yaptığı New York eyaletine bağlandı. Ülkenin bugüne kadarki en başarılı ve en barış yanlısı liderlerinden biri olarak gösterilen siyasetçi, "Clinton efsanesini" bir kez daha Beyaz Saray'a taşımak isteyen eşini büyük bir ilgiyle izledi.

'TÜRKİYE'YE SELAMLAR'
Hillary, New York'ta "Süper Salı" ön seçimleri yapılan 21 eyaletten gelen soruları yanıtlarken, bir ara çiftin kızları Chelsea de Connecticut eyaletinden yayına bağlanarak annesine bir izleyicinin sorusunu aktardı. Üçü de ayrı noktada miting düzenleyen Clintonlar, telekonferans bağlantılarıyla salonu coşturdu, ilgiyi katladı. Miting sonrasında yanına gittiğim Bill Clinton, Türkiye'den seçimleri izlemek üzere gelen bir gazeteci olduğumu duyunca büyük bir samimiyetle "Türkiye'ye benden çok selam söyleyin" dedi. SABAH'ın sorularını içtenlikle cevaplayan eski Başkan, "Türklerden destek görüyor musunuz?" sorusunu, "Evet. Özellikle California eyaletindeki Türkler Hillary'nin kampanyasına büyük katkıda bulunuyorlar. ABD'nin dört tarafından bize Türklerden büyük destek var. Hepsine çok teşekkür ediyorum" şeklinde yanıtladı.

'EN IYI KATKIYI O YAPAR'
Bill Clinton, "Sizce eşinizin politikasının Türkiye-ABD ilişkilerine nasıl bir katkısı olacak" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. İlişkilerimizin iyi olması gerekiyor. Buna en iyi katkıyı ise Hillary yapacaktır. Hillary'nin başkan olması durumunda ikili ilişkilerimizde büyük bir ilerleme yaşanacaktır"... Bill Clinton, 1999 seçimlerinden sonra Türkiye'ye gelmiş ve halkın arasına karışarak samimi pozlar vermesi birçok kişi tarafından sempati ve takdirle karşılanmıştı.

'Senatör Başkan'ın ömrü kısa
Bu seçim, ABD tarihinde yeni bir ilk yaşatarak geçebilir. Demokratlardan iki aday da, Hillary ve Obama, senatör. Cumhuriyetçilerde ise açık ara önde giden McCain senatör. İki taraftan adaylığı bu isimlerden birinin kazanması halinde, ilk kez iki senatör başkanlık koltuğu için yarışacak.

* Ülke tarihinde senatörlükten başkanlığa yükselen iki isim var: Warren Harding ve John F. Kennedy. Ancak ikisi de sadece üçer yıl görevde kalabildi. Kennedy suikaste, Harding ise böcek sokmasına kurban gitti...

Kazanan, adaylığı da almış olur mu?
2000'deki seçimde Cumhuriyetçi aday George W. Bush ve Demokrat aday Al Gore, "Süper Salı" seçimlerinde büyük başarı sağladı. Rakipleri bunun üzerine iki gün sonra yarıştan çekildi. 2004'teki seçimde de Demokrat John Kerry aynı şekilde zaferini ilan etti.

Sonraki büyük gün ne zaman?
4 Mart. ABD'nin en kalabalık ikinci eyaleti Teksas bu tarihte ön seçim yapacak. Aynı gün Ohio'da da sandıklar açılacak. Nisan ve mayıs aylarının başında da birer büyük eyalette seçim heyecanı olacak. Demokratlar için bu, 1952'den bu yana yaşanan en "başa baş" adaylık yarışı
Haberin fotoğrafları