kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

Ticaretin temelini attı hep 'mütevazı' kaldı

Türkiye'nin asırlık şirketlerinden biri olan Burla Biraderler'in, şimdiki adıyla Burla Makine'nin Lori Burla'sı, hem aile hem de şirket olarak ön planda olmayışlarını, "alçak gönüllü yaşam' diye açıkladı.
Burla Biraderler'in Lori Burla'sı. 88 yaşında. Son zamanlarda birbiri ardına rahatsızlıklar geçirmesine rağmen, golfe geliyor ve topa vururken hala gözlerinin içi gülüyor. 'Maşallah çok iyi görünüyorsunuz' diyorum, cebinden kocaman bir nazar boncuğu çıkarıp gösteriyor:
"Ciddi rahatsızlıklar geçirdim, hâlâ da tedavi oluyorum. Ama bir arkadaşım dedi ki bir nazar boncuğunu yanından eksik etme. O yüzden on yıldır cebimde taşırım."
Lori Burla'nın yanında o gün Sıtkı Anadol da var. O da bir dönem önemli projelere imza atmış ama 1980'de tasfiye olmuş Anayol şirketinin kurucularından. 81 yaşında. 'Hayatımda en iyi dostlukları bu kulüp'te edindim. Daha doğrusu sürdürebildiğim diyelim' diyor.
İkili son zamanlara kadar golfü hep birlikte oynamışlar. Aralarında 20 yılı aşan sıkı bir dostluk kurulmuş.
Lori Burla gerçek anlamda emekli olmayı hiç düşünmezken sıkı dostu Sıtkı Anadol, 58 yaşında şirketini kapatmış: "1980'li yıllardı. Müteahhitlik sektöründe olanlar yurtdışına yöneldi. Biz gitmemeye karar verdik. Ortağımla şirketi kapatma kararı aldık' diyor. Anadol'un şirketi vaktiyle Kayseri Nato Havalimanı ve pek çok hidroelektrik santralı gibi önemli projelere imza atmış.
Lori Burla'ya dönecek olursam, Türk ekonomisinin yapı taşlarına şöyle bir baktığınız zaman Burla Biraderler ismine mutlaka rastlarsınız. Türkiye'de ticaretin onlarla başladığını söylersem yanlış olmaz.
İsimleri sık sık Koç Ailesiyle özellikle Vehbi Koç ile birlikte anıldı. 1960'lı yıllarda döviz sıkıntısından ithalat adeta durmuştu.
Ve rakip fakat dost olan Burla ve K oç firmaları birleşip, sanayide ortak yatırım yapmışlardı. Örneğin Kavel Kablo, Pirelli Lastik ve Arçelik gibi. Bugün ismi Burla Makine A.Ş olarak bilinen Burla Biraderler, 100 yıllık bir Türk şirketi olmak üzere.