kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP direndi, 3'lü ittifak kazandı

Anayasa değişikliği, Meclis Anayasa Komisyonu'nda CHP ve DSP'nin sert muhalefetine rağmen kabul edildi. AK Parti ve MHP'nin uzlaştığı teklife DTP'den de destek geldi. Komisyonda hakarete varan tartışmalar oldu..
Üniversitelerde türbanı serbest bırakacak Anayasa değişiklik teklifi, Meclis Anayasa Komisyonu'nda, yer yer hakarete varan tartışmalar sonunda 4'e karşı 17 oyla kabul edildi. Komisyondaki tartışmalar, anayasa değişikliğinin, 367 gibi Anayasa Mahkemesi'ne taşınacağını ortaya koydu. CHP'liler, Anayasa Mahkemesi'nin 1975'teki bir kararından yola çıkarak "Düzenleme anayasanın değiştirilmesi teklif bile edilemeyecek 2. maddesine aykırı. Bu nedenle görüşülemez, geri çekin" dedi. CHP'nin bu önerisi AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.

ÇİÇEK: BİN DEFA HAYIR
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, muhalefetin anayasa değişikliğinin "laik düzeni, rejimi değiştirmeye yönelik ilk adım olduğu"na ilişkin eleştirilerine "Hayır, bin defa hayır. Konuya temel hak ve özgürlükler açısından bakıyoruz. Bunun dışındaki yorumlar, teklifin altına imza koyanlar bağlamaz" dedi. Sorunun 40 yıldır çözülemediğini belirten Çiçek, "Siyaset toplumsal sorunları çözmezse, biz bu çatı altında çözemezsek birtakım unsurların işine gelir" dedi. Düzenlemeye DTP'den de destek geldi. DTP'li Aysel Tuğluk, 42. maddedeki anadille eğitim ile ilgili yasağın da kaldırılmasını istedi. BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun talebi ise teklifin kapsamının genişletilmesi oldu.

'KURUMLARIN REFLEKSİ'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'la dün akşam geldiği İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Üniversitelerarası Kurul'un açıklamasıyla ilgili Erdoğan, "Toplumsal kurumlar reflekslerini ortaya koydular. Parlementomuz çok güzel çalışıyor. Hayırlı olsun" dedi.