kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye’ye kırık not

Yeni Haber
Türkiye'de insan hakları alanında olumsuz gelişmelerin yaşandığı öne sürüldü. Dünyanın önde gelen insan hakları kuruluşlarından İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), 2008 dünya raporunda "Türkiye'de insan haklarının korunması konusundaki eğilimlerde son zamanlarda bir gerileme yaşandığı"nı yazdı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), 2008 dünya raporunda ABD ve Avrupa ülkelerinin, adil ve hatalı seçimleri kabul ederek, otokratların demokrat gibi görünmelerine göz yumarak dünya çapında insan haklarına zarar verdikleri görüşüne yer verdi.

Türkiye'deki durum ve gelişmeleri de değerlendirildiği raporda Türkiye ile oldukça olumsuz bir tablo çizdi. "Türkiye'de insan haklarının korunması konusundaki eğilimlerde son zamanlarda bir gerileme yaşandığı" savunulan raporda "2007 yılı, kişilerin ifade özgürlüğü kısıtlamalarından ötürü yargılanma ve cezalandırılmalarında yoğunlaşmanın ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırı tartışmalı mahkeme kararı sayısında artışın yaşandığı bir yıl oldu" denildi.

DTP'ye yönelik "yıldırma çabaları", Hrank Dink cinayetine dikkat çekildiği raporda Türk ordusunun "AKP'ye karşı muhalefet ederek ve Abdullah Gül'ün seçilmesini engellemek için Anayasa Mahkemesi kararını kasten etkileyerek, siyasi alana doğrudan müdahale etmiştir" görüşü dile getirdi.

Raporda ifadenin suç sayılmasının Türkiye'de insan haklarının korunmasının önündeki en büyük engel olduğu öne sürülürken "AKP hükümeti, 301. madde gibi ifade özgürlüğü önündeki engelleri kaldırma ve duraksayan reform sürecini yeniden başlatmak için gerekli adımları atma konusunda başarısız kalmıştır" denildi.

2007 yılında, kötü muamele haberlerinde bir artış gözlendiği, bu artışın, Haziran ayında çıkarılan ve polise geniş arama ve durdurma yetkileri tanıyan Polisin Vazife Salahiyetleri Kanunu ile daha fazla yükseliş gösterdiği savunuldu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, yargısız infaz iddialarına da yer verdiği raporunda Ağustos ayında İstanbul'da gözaltına alınan Nijeryalı sığınmacı Festus Okey'in gözaltı sırasında vurularak öldürüldüğünü yazdı.

PKK'IN SİVİLLERİNE YÖNELİK SALDIRILARI

"PKK tarafından gerçekleştirildiğinden şüphelenilen ve sivilleri hedef alan saldırılar 2007 yılında aralıklarla devam etti" denilen raporda bu çerçevede Mayıs ayında Ankara'nın Ulus semtinde gerçekleştirilen saldırıya dikkat çekti.

2008 raporunda Türk mahkemelerinin, hak ihlali ve görevi kötüye kullanma ile suçlanan güvenlik güçleri mensuplarına karşı müsamaha göstermeye devam ettiği" iddiasına da yer verilirken Yargıtay'ın Şemdinli davasına ilişkin karara işaret edildi.

(ANKA)