kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mumcu'dan türbanla ilgili öneri

Yeni Haber
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, türban konusunda, Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, muhalefet partilerinin liderleri, ilgili bakanlar ve sivil toplum kuruluşlarına türban sorununun çözümüne yönelik "Gündemdeki Anayasa değişikliği konusunda Anavatan Partisi'nden yeni bir yaklaşım" başlıklı çözüm ve öneri metni gönderdi.

Mumcu, AKP ve MHP'nin anayasa değişikliği teklifini iyiniyetli bir girişim olarak değerlendirirken, "sorunu 'başörtüsüne özgürlük parantezine sıkıştırmadan, siyasal ve toplumsal kutuplaşmaya, rövanşist tahriklere fırsat vermeden çözmek gerekir" dedi.

Anavatan Partisi genel başkanı Erkan Mumcu, yaptığı yazılı açıklamada, 29 Ocak'ta Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, muhalefet parti liderleri, sivil toplum örgütleri ile ilgili bakanlara gönderdiği türban sorunu konusunda çözüm önerilerini içeren mektubu hakkında bilgi verdi. AKP ve MHP'nin anayasa değişikliği teklifini iyi niyetli ve yapıcı bir girişim olarak değerlendiren Mumcu, değişiklik teklifinin amacını gerçekleştirmek açısından yeterli olmayacağını ve yeni sorunlara yol açabileceğini kaydetti. Mumcu şöyle dedi:

"Sorunu 'başörtüsüne özgürlük' parantezine sıkıştırmadan, siyasal ve toplumsal kutuplaşmaya, rövanşist tahriklere fırsat vermeden çözmek gerekir. Çözümü herhangi bir siyasi ideolojik tutumun galibiyeti, diğerlerinin mağlubiyeti olarak algılanabilir bir yöntem üzerinden aramamalıyız. Çözüm herkesin çözümü ve herkes için çözüm değeri taşımalıdır. Böyle bir çözüm var. Bu çözüm; herkesin temel hak ve hürriyetlerinden ve kamu hizmetlerinden eşitlik ve adalet ilkeleri temelinde yararlanabilmesi için, 'kanun önünde eşitliğin sağlanması, ayrımcılık, dışlayıcılık ve yoksayıcılığın engellenmesi'" hakkında Anayasal düzenleme yapılmasıdır. Bu çözüm, eşitlik ve özgürlüğü vazgeçilmez bir değer olarak gören herkes içindir. Uygulamada yaşana sorun, yasaklayıcı düzenlemelerin bulunması değildir. Hatta anayasamızda gerek temel hak ve hürriyetler, gerekse fırsat eşitliği bakımından bir muhteva noksanlığı da yoktur denilebilir. Anayasamızda eksik olan, hak ve hürriyetlerin ihlallerinin yaptırımlarıdır. Anayasamızda eksik olan; 'ayrımcılık, yoksayıcılık, ve dışlayıcılığı'" yasaklayan ve suç olarak düzenlenmesini emreden bir hükmün bulunmayışıdır. Başörtüsü yasağı bir mağduriyet yaratmaktadır. Ama yaşanan tek mağduriyet bu değildir. "

(ANKA)