kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İlk kez başörtü hakkı

ANKARA
Anayasa değişikliği gerekçesinde "Kız öğrencilerin başlarını örtmede kullandıkları kıyafetler" nedeniyle "eğitim ve öğretim haklarını kullanamadıkları" ifadesi yer aldı..
Anayasa ve yasa değişikliklerinin gerekçelerinde ilginç ifadeler dikkat çekti. Anayasa değişiklik genel gerekçesinde "üniversitelerde bazı kız öğrencilerin başlarını örttükleri kıyafetler nedeniyle eğitim ve öğretim hakkını kullanamadıkları" belirtildi. Böylelikle ilk kez anayasa gerekçesine "başlarını örtenlerin hakları" ifadesi girdi. Bazı öğrencilerin öğrenim haklarının engellemesinin "kronik bir sorun" haline geldiği belirtilen gerekçede şu görüşlere yer verildi: "Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin hiçbirinde üniversite düzeyinde böyle bir sorun mevcut bulunmamaktadır. Buna rağmen, ülkemizde uzun süredir üniversitelerde bazı kız öğrencilerin başlarını örtmede kullandıkları kıyafetler nedeniyle eğitim ve öğretim hakkını kullanamadıkları bilinmektedir. Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinde 'Fikri hür, vicdanı hür' nesillerin yetiştirilmesi, kişilerin yükseköğretim hakkından kanun önünde eşitlik ilkesi gereği hiçbir nedenle ayrımcılığa tabi tutulmadan yararlanılmasını zorunlu kılmaktadır."

ÇENE ALTI "GÜVENLİK"TEN
10. maddenin gerekçesinde, üniversitelerin hizmet sunarken, hizmetten yararlanan kişiler arasında ayrım yapamayacaklarına" vurgu yapıldı. 42. maddede ise, "Bazı kimselerin kanunda açıkça yazılı olmayan sebeplerden dolayı yüksek öğretim hakkından mahrum bırakıldıkları bir gerçektir" denildi. "Çene altı formülü"nün gerekçesi de şöyle anlatıldı: "Yüksek öğretim kurumlarında başın örtülmesi, eğitim ve öğretimin gerektirdiği güvenliğin sağlanması amacına yönelik olarak sınırlandırılmaktadır. Bu kapsamda, başı örtmek için kullanılan kıyafetlerin yüzü açıkta bırakması ve kişinin kimliğinin tespitine imkân verecek şekilde olması gerekmektedir."