kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

4 soruda türban

SORU 1: Teklif, Anayasa Mahkemesi'nin önüne gelebilir mi? YÖK yasasında değişiklik şimdiye kadar gündemde olmadığı için, hukukçular şimdiye kadar "Anayasa değişikliği sadece şekil yönünden incelenebilir, bu nedenle CHP'nin açacağı dava reddedilir" diyordu. Ancak YÖK Yasası'nda da değişiklik öngörülerek, başörtüsü Mahkeme'nin denetimine açılmış oldu.
SORU 2: Anayasa Mahkemesi düzenleme karşısında ne diyebilir? Hukukçular; Mahkeme'nin, "Dini inanç sebebiyle boyun ve saçların örtü ve türbanla kapatılması serbesttir" ifadesini 1989'da iptal ederken "dini inanç sebebiyle" ifadesine dayandığına işaret ediyor. Mahkeme 1991'deki, "Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydı ile; yüksek öğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir" ifadesini iptal edememişti ancak bu kararının başörtüsüne izin verdiği anlamına gelmediğinin altını çizmişti. Şimdiki öneride ise "başın örtülmesi" ifadesi yer alıyor. Mahkeme 1989'daki kararında başörtüsü kelimesi kullanılıyorsa, "dini inanç gereği" sözcükleri kullanılmasa da laikliğe aykırı olduğuna işaret etmişti. Bu nedenle Anayasa Mahkeme'si şimdiki düzenlemeyi iptal edebilir.
SORU 3: Teklif, askeri okulları ve polis akademisinde de türban serbestisi getirir mi? Uzmanlar bu soruya kesin bir dille "hayır" diyor. Dayanak olarak da yükseköğretim kurumlarının Anayasa'nın 130 ve 131'inci maddesine dayandığını, askeri okullarla polis akademisinin ise 132'nci maddede düzenlendiğini işaret ediyor.
SORU 4: Teklif, türban dışındaki kılık kıyafete sınır getiriyor mu? Anayasa taslağında, üniversitelerdeki kılık kıyafetin "genel ahlak ve kamu düzeni" gibi kavramlarla sınırlandırılabileceği belirtiliyordu. Ancak, teklifte bu sınırlama yer almadı. Bunun yerine, Devrim Kanunları'nı da içeren "yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla" kriteri konuldu. Buna göre peçe, şalvar türü giysiler üniversitede giyilemeyecek.