kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

Elazığlı üzüm üreticileri büyüklere kızdı, tesis kuruyor!

İSTANBUL Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Başkanı ve Damat&Tween markasının yaratıcısı Süleyman Orakçıoğlu'nu hep eleştirecek halimiz yok.
Bu kez onu tebrik ediyoruz. Çünkü Elazığlı Orakçıoğlu, Elazığ üzüm üreticilerinin sorunlarının İstanbul'dan ve Ankara'dan duyulması için önayak olmasını bildi ve Boğazkere ve Öküzgözü gibi ünü Türkiye dışına çıkan üzüm cinsleriyle meşhur Elazığ'ın büyük şarap üreticilerinin karşısında dimdik ayakta durmasının yollarını gösterdi.
Önceki gün beni arayan Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Yrd. Doç. DR. Hüsamettin Kaya idi. Birlik yeni kurulmuş. Kaya, Buzbağ Tekel fabrikası iken özellikle fiyat konusunda yaşamadıkları sorunları şimdi, Amerikalılar'ın sektöre girmesiyle yaşamaya başladıklarını ama artık buna karşı duracaklarını anlattı. Geçen yıl üzümleri bağlarında kalan Elazığlı üreticiler öyle kızgın ki kendi tesislerini kurmaya karar vermiş. Peki nasıl mı?
Yılda yaklaşık 68 bin ton sofralık, 52 bin ton da şaraplık üzümün üretildiği ancak hala geleneksel yöntemlerle bağcılık yapılan Elazığ'da, şimdi en iyi şaraplık kalitedeki üzüm cinsleri olan Öküzgözü, Boğazkere ve köhninin uluslararası geçerlilikte uygun üretimine geçilmesi için çalışmalar başlatılmış. 341 üzüm üreticisi bir araya gelerek, 8 tane tesisin kurulması için düğmeye basmış.
Görünen o ki, kaliteli üzümüne güvenen Elazığ, kendisine iyi fiyat vermeyen ve hatta üzümlerinin bağlarda çürüten şarap üreticilerine kendi tesislerini kurarak cevap verecek. Tesislerden biri, yılda 3.5 milyon litre şarap, diğeri de 5 milyon litre üzüm suyu üretecek.