kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

Ak, çok bilinir ama bankaya ait bir isim!

Ak Emeklilik, Aviva'yla ortak olunca, Sabancı Holding önemli bir karar aldı ve Ak Emeklilik isminden vazgeçti ve her iki grubun da ismini temsi eden Avivasa ortaya çıktı. Sabancı Holding'in üst düzey yöneticilerinden ve Avivasa'nın da yönetim kurulu başkanı koltuğunda oturan Akın Kozanoğlu'yla karşılaşınca ilk sorduğum soru bu isim meselesi oldu. Öyle ya, Ak Emeklilik ismi öylesine oturmuş, bilenen bir isimdi ki, şimdi yeni bir markayı oturtmak için epey para harcamaları gerekecekti. Haksız da değilmişim. Akın Kozanoğlu, 2008 yılında Avivasa isminin bilinirlik oranını artırmak, yani bu markayı iyice yerleştirmek için tam 15 milyon dolar harcanacağını söyledi.
'Doğrusunu bulalım dedik. Çünkü Ak ismi bankaya aitti Sabancı Grubu'nda. Oysa Ak Emeklilik Sabancı Holding'in bir şirkiydi. Bizim için en doğrusu Sabancı'nın ismini yani SA'yı Aviva ile birleştirmekti, onu yaptık' diyor Akın Kozanoğlu. 2007 yılının önemli birleşmelerinden biri de buydu kuşkusuz.
Bireysel emeklilik sektöründe Ak Emeklilik ve Aviva birleşmesi, ortaya yüzde 25 pazar payıyla bu sektörün liderini çıkartmış oldu. Fon tutarını göz önüne alarak bunu söylüyorum tabii. Sektörde 11 tane emeklilik şirketi var ve rekabet pek bir çetin. Biz Türkiye olarak hala emeklilik konusunda Avrupa ve ABD'nin gerisindeyiz ancak ileriye dönük potansiyeli çok yüksek. Öyle görünüyor ki, sigorta sektöründeki rekabet 2008'de birleşme ve satın almaların ardından çok daha çetinleşecek.