kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya, İran'ın nükleer yakıt sevkıyatını tamamladı

Yeni Haber
Rusya, İran'ın yapım çalışmaları devam eden Buşehr nükleer santralı için ilk etapta vermeyi taahhüt ettiği nükleer yakıtın tamamını teslim etti...
İran Atom Enerjisi Üretim ve Geliştirme Şirketi, 5 tonluk 8. yakıt yükünün bugün teslim alınarak Buşehr santralına nakledildiğini bildirdi. Açıklamada, Rusya'dan, yüzde 1,6-3,6 aralığında zenginleştirilmiş 82 ton nükleer yakıtla bazı teçhizatın alındığı da belirtildi. Rusya, ilk yakıtı İran'a 17 Aralık 2007'de vermiş ve şimdiye kadar 11 tonluk yüklerle 7 kez teslimat yapmıştı. İran'a ilk nükleer yakıtı, ABD istihbarat birimlerinin Tahran yönetiminin askeri amaçlı nükleer çalışmalarını 2003'te durdurduğunu açıklamasının ardından yapan Rusya, nükleer yakıtın başka amaçlarla kullanılmayacağına ilişkin Tahran yönetiminden garanti aldığını açıklamıştı.

Yapım çalışmaları Rusya tarafından yürütülen ve büyük oranda tamamlanan Buşehr nükleer santralının bu yılsonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyor. Nükleer programının elektrik üretim amaçlı olduğunu belirten Tahran yönetimi, kuracağı nükleer santrallerden 2020 yılına kadar 20 bin megavatlık elektrik üretmeyi hedefliyor.