kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Avustralya Aborjinler'den resmen özür dileyecek

Yeni Haber
Avustralya'nın yeni hükümeti, ülkenin yerli halkı Aborjinlerden devletin geçmişte kendilerine verdiği zararlardan dolayı "resmen" özür dilemeye hazırlanıyor. Ancak hükümetin, bu özürle birlikte yerli halka verdiği zarardan dolayı tazminat ödemeyi kabul etmesi beklenmiyor.

Avustralya'nın Aborjinlerle İlgili İşleri Bakanı Jenny Macklain, özür beyanının hazırlanması konusunda yerel halkın liderleriyle görüştüklerini söyledi. Macklain, hükümetin ne zaman özür dileyeceği konusunda net bir tarih vermezken; ancak amaçlarının özrü "mümkün olan en erken tarihte" dilemek olduğunu kaydetti.

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, lideri olduğu İşçi Partisi'nin, Kasım ayında gerçekleştirilen genel seçimleri kazanmasının ardından Parlamento'nun Aborjinlerden "resmen özür dileme" kararı alması için çalışacağını söylemişti.

Başbakan Rudd, bazı Aborjin liderlerinin tazminat konusunda baskı uygulamasına rağmen, bu konuda bir çalışmada bulunmayacaklarını belirtmişti. Bazıları ise Aborjinlerden dilenecek resmi bir özrün, tazminat davaları için kapı aralayacağını düşünüyor.

Macklain, hükümetin dileyeceği özrün, ülkenin Aborjin nüfusuyla Aborjin olmayan nüfusu arasında uzlaşı sağlanması için sembolik bir adım olduğunu söyledi. Ancak Macklain, hükümetin tazminat ödemeyi reddettiğini tekrarladı.

21 milyon nüfusa sahip olan Avustralya'da 450 bin dolayında Aborjin yaşıyor. Aborjinler, ülkedeki en fakir, en cahil, işsiz ve "hapse düşmesi en muhtemel" etnik grup olarak biliniyor.

Resmi verilere göre Aborjinlerin hapishaneye girme oranı yerli olmayan kesimden 11 kat daha fazla olduğu belirtiliyor. Bu durum Avustralya yerlilerinin suça meyilli bir yapısı olduğu şeklinde yorumlanırken, yerlileri suça itilme sebepleri arasında ise yoksulluk, işsizlik, yetersiz eğitim, adaletsizlik ve ırkçılığa tepki, kültürel yozlaşma gibi etkenler gösteriliyor.

Avrupalı koloniciler gelmeden önce Avustralya'da 250 bin ve 1 milyon arası bir nüfusun olduğu tahmin ediliyor. Avrupalılar, kıtaya ilk kez 1770 yılında Kaptan James Cook'un, Avustralya'nın doğu sahillerini Büyük Britanya adına ele geçirmesi ve burayı Yeni Güney Galler (New South Wales) olarak isimlendirmesiyle ayak basmışlardı.

Avustralya'nın yerli halkı, bundan sonra pek çok katliama ve soykırıma maruz kalmıştı. Bunlardan en bilinenleri; 1830 yılında çok sayıda Aborjinin öldürüldüğü Fremantle Katliamı, 1833-34 Convincing Ground katliamı, 1838 Waterloo Creek katliamı ve 1928 Coniston katliamıdır.