kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Resesyon paniği ile borsalar 18 günde 5 trilyon dolar eridi

2007 Aralık'ta 62.5 trilyon dolara ulaşan dünya borsalarının piyasa değeri, ABD'de durgunluk korkusuyla ocak ayının ilk 18 işlem gününde 5 trilyon dolar azaldı..
Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren uluslararası piyasalarda dalgalanmaya neden olan ABD kaynaklı mortgage krizi, 2008 yılının ilk üç haftasında dünya borsalarına pahalıya maloldu. Uluslararası piyasalarda ocak ayında yaşanan dalgalanma ile dünya borsaları 5 trilyon dolar kaybetti. 2007 Aralık ayı sonunda 62.5 trilyon dolar değere ulaşan dünya borsalarının piyasa değeri yeni yılın ilk 18 işlem gününde 5 trilyon dolar birden azalarak 57 trilyon dolara kadar geriledi. 4 trilyon dolarlık Londra Borsa'sı 149 milyar dolar erirken, Frankfurt Borsa'sı ise aynı dönemde 349 milyar dolar değer kaybetti. İMKB'nin aynı dönemdeki değer kaybı ise yüzde 18'lik düşüşle 290 milyar dolardan 235 milyar dolara geriledi. İstanbul Borsası'nın ocak ayındaki kaybı ise 55 milyar dolar oldu. Yeni yıla ABD ekonomisinde durgunluk paniği ile başlayan borsalar geçen hafta endişelerin artmasıyla rekor seviyelerde geriledi. 21 Ocak Pazartesi günü dünya borsaları deyim yerindeyse adeta çöktü. Asya borsaları ortalama yüzde 5'in üzerinde değer kaybederken, Avrupa borsaları da 2001 Eylül ayından beri en keskin düşüşlerini gerçekleştirdi.

DOW JONES KÂRLI ÇIKTI
ABD piyasaları ise tatil oldukları için keskin düşüşlerden etkilenmedi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) piyasaları rahatlatmak ve güven bunalımını ortadan kaldırmak için faiz oranlarını 26 sene sonra ilk kez 0.75 puan birden düşürmesi, ABD hükümetinin mortgage krizi nedeniyle zorda olan sigorta şirketlerini kurtarmaya yönelik planı ve Çin'den gelen rekor büyüme verileri ile dünya ekonomisinin durgunluğa girmeyeceği beklentilerinin artmasıyla dünya borsaları toparlandı ve yükselişe geçti. Geçen hafta en çok değer kaybeden borsa yüzde 9.22'lik düşüşle Çinli Shenzen endeksi olurken, Frankfurt Borsa'sı yüzde 6.98 geriledi. İMKB ise aynı dönemde yüzde 0.10 düştü. ABD'li Dow Jones Endeksi ise haftayı yüzde 0.94 artıda kapattı. Bu arada Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) finans piyasalarındaki dalgalanma ve yüksek petrol fiyatlarının 2008 yılında 5 milyon yeni işsiz yaratacağını bildirdi.
Haberin fotoğrafları