kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
R. PRODİ S. BERLUSCONİ

Hükümet krizi Silvio'ya yaradı

YASEMİN TAŞKIN
YASEMİN TAŞKIN
Koalisyonun çökmesi, İtalya'da sağın lideri Silvio Berlusconi'ye yine başbakanlık yolu açtı. Bu sayede Hem Başbakan Prodi'den yıllar önce hükümetini düşürmesinin intikamını aldı, hem de oylarını artırdı..
İtalya'da Romano Prodi hükümetinin düşüşü bir yandan ülkeyi siyasi krize sürüklerken; diğer yandan da merkez sağ lider Silvio Berlusconi'nin siyasi anlamda ekmeğine yağ sürdü. Çünkü lideri olduğu merkez sağ koalisyonda sorunlar yaşamasına karşın, merkez sol koalisyon ortakları istemeden el uzattı. 2006'daki genel seçimi kaybettikten sonra dağılmaya başlayan merkez sağ koalisyonuna karşı Berlusconi, mini etekleri ve jartiyeriyle meşhur parti üyesi Michela Brambilla'ya Özgürlükler Partisi'ni kurdurdu.

RÖVANŞI ALDI
Herkesin "Siyasi hayatı bitiyor" dediği bir dönemde merkez sol ittifakının bazı üyeleri Berlusconi'ye el uzattı. Tam 20 aydır 10 ayrı telden çalan 10 parti ile koalisyon hükümetini yürütmeye çalışan Romano Prodi de bu şekilde ikinci kez ortakları tarafından düşürülmüş oldu. Ve tabi ikinci kez sonuç, Berlusconi'ye yaradı... 10 yıl önceki koalisyon hükümeti de kendi ortaklarının "oyunu" sonrasında düşürülmüş, seçim sonrası da yerine Berlusconi gelmişti.

ERKEN SEÇİMİ KAZANIR
Adalet Bakanı Clemente Mastella'nın, eşi hakkında süren yolsuzluk soruşturması ve ev hapsi kararı üzerine istifa etmesiyle çöken koalisyon hükümetinin yerine yenisinin yakında kurulması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, salı günü Berlusconi ve Demokratik Parti başkanı Walter Veltroni ile. Bugünkü koşullarda erken seçim halinde Berlusconi'nin kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Erken seçim için konuşulan tarih ise 6-13 nisan arası. Ancak sol koalisyonda hemen hiç kimse erken seçim istemiyor.