kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

İçtihat tartışması

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne atanan Türk yargıç Işıl Karakaş'a, Leyla Şahin'e ilişkin içtihada rağmen, bir anayasa değişikliğiyle başörtüsünün okullarda serbest hale getirilip getirilemeyeceğini sordum.
İşte cevabı: "Leyla Şahin kararı, başörtüsünü yasaklamadı. Ayrıca, üye devletlerin takdir yetkisi üzerinde durdu. AİHM, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarına referansta bulunmak suretiyle, Türkiye'deki mevcut hukuk düzeninin ve laiklik anlayışının, başörtülü kızların üniversiteye devamını engellediğini, bunun da Sözleşme'ye aykırı olmadığını söyledi. Hukuk düzeni değişirse, o zaman yeni bir durumla karşı karşıya kalacağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuran kişinin, başı açık kişiyeni düzenleme, yani anayasa değişikliği yüzünden mağdur olduğunu iddia etmesi, somut bir mağduriyet göstermesi ve bunu ispat etmesi gerekir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, yeni hukuk mevzuatını dikkate alacak ve bunun, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olup olmadığını inceleyecektir. TabiAİHM'ye başvurulmadan önce iç hukuk yollarının da tüketilmesi icap eder."
- Leyla Şahin kararının içeriği AİHM'yi etkiler mi?
Genel ilkeler açısından etkiler ama, yeni bir hukuk düzeni yaratıldığına göre, Türkiye'de de bu hukuk düzeninden doğan yeni kararlar ortaya çıkacaktır. Nasıl bir gelişme olacağını şimdiden bilemeyiz.