kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türk -Yunan yakınlaşması başka ilişkiler geliştirebilir

Yeni Haber
Amerikan Washington Times gazetesi Yunanistan Başbakanı Karamanlis'in Türkiye ziyaretini değerlendirirken, "Türk Yunan yakınlaşması, Avrupa ve Ortadoğu ilişkilerini geliştirebilir" yorumunda bulundu.

AB'ye aday Türkiye'nin İran, Irak, Suriye gibi İslam ülkeleri organizayonlarında önemli role sahip olduğunu yazan gazete, 1999'da AB'ye üye olan Yunanistan'ın bölgede önemli rol oynayamadığını belirtti.

İki ülke arasındaki en son ziyaretin 1959'da gerçekleştiğini hatırlatan gazete, "Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 23 Ocak'ta ikili, bölgesel ve gelişen ticari ilişkiler, yatırımlar ve Ege'deki egemenlik uyuşmazlıkları ve Kıbrıs'ın bölünmesi gibi uluslararası konuları tartışmak için biraraya geldi" diye yazdı.

Washington Times'ta Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü Müdürü Soner Çağatay imzalı çıkan makalede şu ifadeler yer aldı:
"Daha da önemlisi Sayın Karamanlis ve Sayın Erdoğan ikili güven artırıcı önlemleri tartıştılar. Modern Türkiye'nin kurulduğu 1923'ten beri üçüncü resmi ziyaret olan bu ziyaret sessiz de olsa iki komşu arasındaki ilişkileri sağlamlaştırması açısından tarihi bir ziyarettir"

Gündemin çok basit olduğunun ifade edildiği makalede, 1999'daki depremden sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmeye başladığı, bunun sadece iki ülke için değil, Ortadoğu Avrupa yakınlaşması açısından da önemli olduğu vurgulanırken, "1999 depremi sonrası gelişmeler iki ülke arasındaki dış politika elitlerinin var olan görüş ayrılıklarına rağmen karşılıklı politikaları başlatmalarına sebep oldu" denildi.

Makalede, 1999'dan beri 200 milyon dolar olarak ölçülen ticari ilişkiler 2007'de 3 Milyar dolara çıkarken iki Ege ülkesi olan Yunanistan ve Türkiye'de turizmin de geliştiği belirtildi.

Wahington Times'ta ayrıca "Türkiye'nin en büyük ve karlı bir ulusal bankasının 2007'deYunanistan Merkez bankası tarafından bankacılık servisleri başlatması için davet edildiği hatırlatılarak, bu bankanın kısa bir süre sonra Atina'da ilk ofisini açacağı kaydedildi.

Yunanistan'a uzanan Hazar doğal gaz boru hattının kısa zaman önce açıldığına dikkat çekilen makalede "Bu stratejik ve ekonomik işbirliği örnekleri bölge için değişim yaratabilir. AB üyesi olan Fransa ve Almanya 2. dünya Savaşı sonrası ilişkilerini böyle normalleştirmişlerdi" yorumunda bulunuldu.

(ANKA)