kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sabit ücret yasal mı? YORUM YAZ

Yeni Haber
Telefonda sabit ücret tartışması sürüyor. Türk Telekom'un, sabit ücret aleyhindeki Tüketici Hakem Heyeti kararının iptali için yargıya gideceğini açıklamasına yanıt geldi.

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Erdem Akyüz, sabit ücret tarifesinin, daha önce açtıkları dava sonucunda Danıştay 10. Dairesi'nce iptal edildiğini bildirdi. Akyüz, "Abonelerden sabit ücret adı altında bir para alınmasının yasal ve hukuki hiç bir temeli kalmamıştır" dedi.

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Erdem Akyüz yaptığı açıklamada, Türk Telekom'un, sabit ücretin geri ödenmesine ilişkin Tüketici Hakem Heyeti kararının bir yargı kararı olmadığını belirterek, Hakem Heyeti kararının iptali için dava açtığını hatırlattı.

Akyüz, Türk Telekom'un uyguladığı sabit ücret tarifesinin, açtıkları dava sonucunda 2000 yılında Danıştay 10. Dairesi'nce iptal edildiğini belirtti. İptal kararının oy birliği ile verildiğini ve kararın, bütün itiraz yolları geçilmek sureti ile kesinleştiğini kaydeden Akyüz, abonelerden sabit ücret adı altında para alınmasının yasal ve hukuki temelinin kalmadığını vurguladı.

Türk Telekom'un bu süre içinde aldığı sabit ücret paralarını, faizi ile birlikte tüm abonelere iade etmesi gerektiğini vurgulayan Akyüz, kesinleşen karara rağmen uygulamaya devam edilmesinin, Türk Ceza Kanunu'na göre suç oluşturduğuna dikkat çekti. Her abonenin bu konuda suç duyurusunda bulunabileceğini kaydeden Akyüz şu ifadelere yer verdi:

"Türk Telekom Yönetim Kurulu hakkında Savcılar işlem yaparak dava açmalıdırlar. Bu zaman zarfında alınan paralar faizi ile birlikte abonelere iade edilmelidir. Tüketici Hakem Heyetleri'nin birer mahkeme olmadığını iddia eden Türk Telekom, bu mahkeme kararını görmezden gelmektedir. Ortada böyle bir mahkeme kararı olup olmadığını ve bu mahkeme kararına neden uymadıklarını açıklamak zorundadırlar. Benzer kararı veren Beykoz Tüketici Hakem Heyeti de, verdiği kararda esasen bizim açtığımız davanın numarasını da vermek suretiyle, Danıştay kararına dayanarak karar vermiştir."

Akyüz, uygulamaya olanak veren ve onaylayan Ulaştırma Bakanlığı ile Türk Telekomünikasyon Kurulu'nun da suça iştirak ettiğini bildirdi.

(ANKA)