kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

FT'den türban yorumu

Yeni Haber
AKP ile MHP arasında türban konusunda varılan mutabakatın tedirginlik yarattığı belirtildi. Financial Times gazetesi, AKP-MHP mutabakatın ülkede yeni bir "sert itişme"ye yol açmasından korkulduğunu belirtti.

Gazete, "Geçen yıl türbanın dahil olduğu konularda hükümet ile karşı karşıya gelen askerler, muhakkak ki bir noktada tutumunu belli edecek. Onlar türbanı siyasi bir sembol gibi görüyor" yorumunu yaptı.

Financial Times gazetesi, türban yasağının üniversitelerde kaldırılması konusunda AKP ile MHP arasında varılan mutabakatı değerlendirdiği, Vincent Boland imzalı haberinde "Türban yasağı kaldırma paktı Türklerde tedirginlik yaratıyor" başlığını kullandı.

AKP için "sosyal olarak muhafazakar" nitelemesini yapan FT, AKP ile MHP arasında varılan anlaşmanın ülkenin laik güçleri ile "yeni bir sert itişme" yaratabileceği yorumunu yaptı.

Söz konusu girişimin "kaygı"ya yol açtığını kaydeden gazete, yasağın kaldırılmasının ülkenin imajında "sosyal ve psikolojik" bir değişim anlamına gelmesinden korkan birçok Türk'ü tedirgin ettiğini yazdı.

İngiliz gazetesi, bu çerçevede CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın "ciddi anayasal krizi" uyarısına ve TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın kaygılarını dile getirdiği açıklamalarına yer verdikten sonra şöyle devam etti:

"Geçen yıl türbanın dahil olduğu konularda hükümet ile karşı karşıya gelen askerler, muhakkak ki bir noktada tutumunu belli edecek ve onlar türbanı siyasi bir sembol gibi görüyor. Bazı analistler, böyle bir konfrontasyonun ciddi bir küresel oynaklık döneminde finansal piyasaları alt üst etmesinden korkuyorlar."

FT, hükümetin türban yasağını, yeni bir anayasada yer vermek yerine mevcut anayasayı değiştirerek çözmeye yeğlemesinin yeni anayasa ile ilgili kararlılığı konusunda da soru işaretlerini yarattığını belirtti.

(ANKA)