kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Fransız yargıç Costa

AİHM'den içtihat uyarısı

Barış ERDOĞAN HABER MERKEZİ
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Jean-Paul Costa, AİHM'nin türban davasındaki kararıyla ilgili içtihadının değişme olasılığının az olduğu mesajı gönderdi. Costa, Strasbourg'da NTV'ye yaptığı açıklamada, mahkemenin, "türban davası" olarak bilinen Leyla Şahin davasındaki kararını çoğunlukla aldığını hatırlattı ve bu tür hükümlerin çok zor değiştiğini söyledi.

ÇOĞUNLUK KARARI
Fransız yargıç Costa, "Leyla Şahin kararının bir içtihat oluşturduğu doğrudur. Bu kararın, mahkemenin Büyük Dairesi'nde 16'ya karşı 1 oyla kabul edildiğini hatırlatmak isterim. Mahkemede içtihat değişikliği mümkün ama çok nadir bir durumdur. İçtihat değişikliği çok zorlayıcı nedenler olduğunda gündeme gelebilir" dedi. AİHM, Leyla Şahin'in türbanla üniversitelerde derslere giremediği gerekçesiyle açtığı davada, bu konuda Türk üniversitelerindeki uygulamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olmadığı sonucuna varmıştı. AİHM, bu davayla ilgili kararında, "başkalarının hak ve özgürlüklerini ve kamu düzen ve güvenliğini korumak amaçlı ise demokratik bir toplumda devletin üniversitelerde türbana yasak getirebileceği" hükmünde bulundu.

'İHLAL YOK'
Strasbourg yargıçları, türban yasağıyla ilgili uygulamanın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ne din ve vicdan ne de eğitim özgürlükleriyle ilgili maddelerini ihlal etmediğine hükmettiler. Ancak AİHM kulislerinde, Şahin kararının kesinlikle "türban yasağına yeşil ışık" olarak okunmaması gerektiği söyleniyor.