kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AKP-MHP türbanda uzlaştı

Ergun AKSOY - Ersan ATAR - Uğur BECERİKLİ / ANKARA
Üniversitelerde türbanın serbest kalması konusunda uzlaşan AKP ve MHP kurmayları mutlu. Anayasa'nın 10'uncu ve 42'nci maddeleri değiştirilecek. CHP gergin, TÜSİAD ise uyardı..
Üniversitelerde yaşanan türban sorununun çözümü amacıyla AK Parti ile MHP anayasa değişikliği trafiği mutabakatla sonuçlandı. İki parti arasında basın aracılığıyla süren 6 günlük tartışma önceki gün AKP'nin teklifinin MHP'ye iletilmesiyle somutlaştırıldı. Dün ise AKP ve MHP kurmayları ortak bir toplantıda görüş birliğine vardılar. Toplantıda, AKP'nin önerdiği değişiklikler tek tek ele alındı. 10'uncu maddede bir değişiklik yapılması konusunda iki taraf da olumlu görüş belirtirken, 13'üncü maddeyle ilgili MHP, "Bu maddede değişikliğe gerek yok" görüşünü savundu ve "Anayasal metinle yargı özgürlüğünü sınırlamış oluruz" dedi. AKP'liler de, "Çok ısrarlı değiliz" deyince bu madde metinden çıktı. İki parti türban özgürlüğünün yüksek öğrenim ile sınırlı kalması konusunda ise görüş birliğine vardı. Uzlaşılan değişikliğe göre, "hizmet alan-veren" ayrımı yapıldı. Değişikliğin "hizmet alanlar"la sınırlandırılarak, kamuda doktor, öğretmen, hâkimlerin türban takabileceği endişelerinin önüne geçildi.

UZLAŞMAYA 'KILIK' İTİRAZI
Görüşmede 42'nci madde konusunda pürüzler yaşandı. AKP, "Hiç kimse kılık kıyafeti nedeniyle yüksek öğrenim hakkından mahrum bırakılamaz" cümlesinin anayasaya girmesini savundu. MHP ise bıyık, sakal gibi biçimlerin ve farklı bölgelerde farklı algılanabilecek kıyafetlerin bu maddeyle istismar edilebileceğini savunup "kılık kıyafetle ilgili düzenlemenin anayasada değil, YÖK Yasası veya yönetmeliklerde yapılmasını önerdi. Bunun üzerine, konunun iki lidere bırakılması benimsendi. Ortak basın açıklamasında MHP Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, "Teknik çalışma sürüyor, 1-2 güne daha ihtiyacımız var" derken AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, "Sorun yok" diye konuştu. Başbakan Erdoğan da İstanbul'da gazetecilerin sorusu üzerine "MHP ile genel konularda mutabıkız" dedi.