kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Soysal

Anayasa hukukçuları değişiklikleri değerlendiriyor

'Mahkeme isterse usulden bozabilir'
ANAYASA Hukukçusu Mümtaz Soysal, yapılacak herhangi bir düzenlemenin, Anayasa'nın 2'nci maddesine dayanarak Anayasa Mahkemesi'nce istenirse usulden bozulabileceğini söyledi. Soysal şöyle konuştu: "Mahkeme bir şekilde usul hatası görürse bozabilir. İkinci madde değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeler arasında yer alıyor. 42'nci maddede ya da başka bir maddede yapacağınız düzenleme 2'nci maddede uygun olmak zorunda. Yapılan düzenleme istenirse laiklik ilkesine ters bulunabilir. Ama bozmaya niyeti varsa. Şimdiki oy dengesi ile ne olur bilmiyorum."

"42'nci maddeye bazı kriterler eklenmeli"
SİVİL anayasa taslağını hazırlayan Prof. Dr. Ergun Özbudun şunları söyledi: "AK Parti ve MHP'nin üzerinde anlaştıkları söylenen metni tam olarak bilmiyorum ama kamuoyuna yansıyan haliyle, 42'nci maddeye 'Hiç kimse, kılık kıyafeti nedeniyle yüksek öğretim hakkından mahrum bırakılamaz' denilerek bir ekleme yapılmasıyla yetinilirse bunun sakıncaları olacağını düşünüyorum. Bu düzenleme bu haliyle yürürlüğe girerse ve buna bağlı olarak yasa veya yönetmelik çıkarılırsa elbette başörtüsü ile öğrenciler okula girebilir, ancak hiçbir kriter getirilmemesi sakıncalar doğurur. Örneğin, 'ceza mevzuatı' ve 'kamu düzeni' veya 'genel ahlaka aykırı olmamak kaydıyla' gibi kriterler getirilmeli".

'AİHM, yasakçı bir mütalaa bildiremez'
ESKİ Yargıtay Başkanı Sami Selçuk konuyla ilgili şunları söyledi: "Anayasa değişikliği hakkında görüş açıklamak için henüz çok erken. AİHM başkanının içtihatların öyle kolay değişmeyeceği konusundaki açıklaması doğrudur. Ancak Türkiye'de meseleye tersten bakılıyor. AİHM türban yasaklansın demedi. İç hukukta yer alan türban yasağına karşı başvuru üzerine 'iç hukuktaki değerlendirme hukuka aykırı değildir' dendi. Eğer iç hukukta türban serbest bırakılmasına dair bir karar alınırsa AİHM buna karşı yasakçı mütalaa bildiremez."
Haberin fotoğrafları