kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan

Sigarada 20 milyon vergiyi uçuran hata

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Kasım 2007'de bir paket sigaradaki ÖTV'yi 1.4 YTL'den 1.55 YTL'ye yükseltmeyi hedefleyen Maliye, kararnameye 1.5 YTL yazınca 20 milyon YTL kayıp yaşandı..
Sigara üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV), eşine ender rastlanır bir gerekçe ile mini zam yapıldı. Bir paket sigaradaki asgari ÖTV tutarının Kasım 2007'de 1.4 YTL'den 1.55 YTL'ye yükseltilmesi öngörüldü. Sigara üreticilerine de bu bilgi verildi. Ancak Maliye, zam kararnamesine yansıyan tutarda, bir tuşu eksik basınca asgari ÖTV 1.5 YTL olarak gösterildi. 5 kuruş eksik zamla kaleme alınan kararname Başbakanlığa sunulduğu için çekilemedi ve "Sonradan düzeltiriz" denildi. Eksik tuştan kaynaklanan zam farkı dünkü Resmi Gazete'ye yansıyan kararla düzeltildi.

1 TUŞ 20 MİLYON UÇURDU
Paket başına 5 kuruş vergi artışının yıllık bazda hazineye 120 milyon YTL civarında getirisi olacağı hesaplandı. Ancak, zam kararı Kasım 2007'de alınmasına karşın 5 kuruşluk bölümü, rakam eksikliği nedeniyle Ocak 2008'e bırakıldı. Böylece 5 kuruş küsurat farkı Aralık- Ocak döneminde yaklaşık 20 milyon YTL hasılat kaybına neden oldu. Sigara üreticileri, paket başına asgari ÖTV miktarının 1.55 YTL seviyesine yükseleceğini 2 ay öncesinden bildikleri için, bu tutara göre yeni fiyatlarını ayarladılar. Bu yüzden dünkü 'mini ayarlama' üreticilerin hesaplarında daha önce dikkate alındı. Edinilen bilgiye göre sigara üreticileri bu mini ayarlamayı fiyatlara yansıtacak yeni bir zam düşünmüyor. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2007 yılında tütün mamullerinden toplam 9 milyar 647 milyon YTL'lik vergi geliri elde edildi. Bu rakam, 152.8 milyar YTL'lik toplam vergi gelirinin yüzde 6.3'üne denk geliyor.