kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Azerbaycan'ın petrol paraları Türkiye'ye yöneldi

Yeni Haber
Tüm umutlara karşın Azerbaycan'daki Türk yatırımlarının potansiyelin altında kaldığı bildirildi. Financial Times gazetesi, Azerbaycan'daki Türk yatırımlarının potansiyelin iyice altında kaldığını, buna karşın Azerbaycan'ın petrolden elde ettiği paraların Türkiye'ye yöneldiğini yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Azerbaycan ile ilgili bir dosya yayınlandı. Bu çerçevede Türkiye'nin Azerbaycan'daki ekonomik varlığını inceleyen gazete, Azerbaycan'ı ilk tanıyan ülke konumundaki Türkiye'nin Azeri kardeşleri ile kuracağı umulan çok yakın bağların her zaman gerçekleşmediğini kaydetti.

İki ülke arasındaki siyasi, dil ve kültürel benzerliklere ve "bir millet, iki devlet" sloganına karşın "Azerbaycan'daki Türk yatırımları, potansiyelin iyice altında, Azerbaycan'ın petrol paraları ise Türkiye'ye akmaya başladı bile" yorumunu yaptı.
Socar'ın geçen yıl Petkim'e yaptığı teklife dikkat çeken gazeteye konuşan, Bakü'deki görevi sona eren Türk Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da, "Büyük şirketleri burada yatırım yapmaya teşvik ediyoruz ancak aynı zamanda Azeri şirketlerin de Türkiye'de yatırım yapmayı teşvik ediyoruz" dedi.

İngiliz gazetesi, Azerbaycan'da yatırım yapan büyük Türk şirketlerine de dikkat çekerken Türk şirketlerinin petrol dışında bankacılık ve haberleşme gibi alanlarda hakim konumda olduğunu yazdı.

Bu çerçevede haberde Türkcell'in 1996 yılında Azerbaycan'ın cep telefon sistemini kurduğuna, Yapı Kredi'nin ülkede yabancı payı yüzde 100'e ulaşan tek banka olduğuna da işaret edildi.

(ANKA)