kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Merkür'e 33 yıl sonra ilk ziyaret

Yeni Haber
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Ağustos 2004'te uzaya gönderdiği "Messenger", Güneş'e en yakın gezegen Merkür'ü 33 yıldan bu yana ziyaret edecek ilk uzay aracı olacak.

Merkür'e bugün TSİ 21.04'te sadece 200 km uzaklıktan bakacak Messenger uzay aracı, 2011'de bu minik gezegenin yörüngesine girmeden önce iki kez daha yakınlarından geçecek. Mart 1975'te Mariner 10 uydusundan bu yana ilk kez Merkür'e bu kadar yaklaşan Amerikan uzay aracının, sıcaktan kavrulan bu gezegenden 1300'den fazla görüntü geçmesi ve başka gözlemlerde bulunması
bekleniyor.

NASA'nın Messenger programı uzmanı Marilyn Lindstrom, tüm araştırmacılar olarak heyecan ve sabırsızlıkla uzay aracının göndereceği verileri beklediklerini söyledi. Lindstrom, Messenger'ın hedefinin Merkür'ün yüzeyi, toprağının
bileşimi, manyetosferi ve atmosferini anlamak olduğunu, bu süreç sırasında Dünya'ya benzer dört gezegenin nasıl oluştuğunu da anlamayı amaçladıklarını belirtti.

Yolculuğu sırasında motorlarının yanı sıra Merkür'ün yer çekimi etkisini de bir tramplen gibi kullanacak Messenger, şimdiden gözlemlerine başladı. Uzay aracının toplam 55 saat sürecek yaklaşma sırasında 700 GB veri göndermesi bekleniyor. Büyüklük olarak 8. sırada yer alan, Güneş'in etrafını 88 günde dönen ve Güneş'e yakınlığı dolayısıyla kavrulan Merkür'e ziyareti sırasında elektronik ve gözlem araçları "oda sıcaklığında" çalışması için bir koruyucu kalkanın altında bulunan Messenger uzay aracının 300 dereceyi aşan bir sıcaklıkla karşılaşması bekleniyor.