kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Üç mühendis projeleri için öldürülmüş olamaz

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
Çünkü;
1- ASELSAN'da 10 yıl görev yapan emekli general Aytekin Ziylan: Birincisi, mühendislerin üzerinde çalıştığı projeler, bilinmeyen projeler değildi
2- İkinci neden ise, ASELSAN'da projelerle tek bir mühendis ilgilenmez, pek çok uzmanın bilgisi vardır. 8-10 kişilik ekip çalışmaları olur

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teknoloji ve silah üssü ASELSAN'da görevli üç mühendisin ölümü üzerindeki sır perdesi hâlâ kalkmadı. "Mühendisler intihar mı etti yoksa öldürüldü mü" tartışması bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Olayların fitilini ateşleyen, Milli Tank Projesi üzerinde çalışan Hüseyin Başbilen'in 7 Ağustos 2006'da boğazı ve bileği kesilmiş olarak aracının içinde bulunması oldu. Ardından 17 Ocak 2007'de Halim Ünsem Ünal kafasına isabet eden tek kurşunla öldü. Dokuz gün sonra da Evrim Yançeken'in oturduğu binanın 6. katından düşerek can verdi. ODTÜ mezunu bu üç genç mühendisin ölüm nedenleri kayıtlara intihar olarak geçti. Ancak üç mühendisin ortak bir özeliği vardı: Uçakları saldırıdan koruyan dost-düşman tanıma sisteminin uzmanı olmaları. Ayrıca Hüseyin Başbilen, Milli Tank Projesi üzerinde çalışıyordu. Başbilen'in üzerinde çalıştığı dosyanın kaybolduğunu söyleyen ailesi ölümleri yargıya taşıdı. Üstelik Başbilen'in ölümüyle ilgili Adli Tıp Kurumu'nda yedi uzman intihar, üçü de cinayet dedi. Biz de ölümleri, 1990'da emekli olduktan sonra 10 yıl ASELSAN'da yöneticilik, ardından da bir süre danışmanlık yapan ve halen Bilim Teknoloji Araştırma Derneği Yönetim Kurulu üyeliğini yürüten emekli tuğgeneral Aytekin Ziylan ile konuştuk.

'YABANCILAR YAPTI' DEMEK ZOR

* ASELSAN'da görevli üç mühendisin ölümüne ne diyorsunuz?
Bu ölümlerin kesinlikle ASELSAN veya çalıştıkları projeyle ilgili olduğunu sanmıyorum.

* Adli Tıp Kurumu bile cinayet mi yoksa intihar mı konusunda bölündü... Ölümlerin intihar mı yoksa cinayet mi olduğunu bilmiyorum. Ama şirketle ilgili cinayetler olduğu iddiaları komplo olarak duruyor. Mühendisler ASELSAN'da çok önemli projelerde çalışıyordu da, onun için yabancı güçler tarafından öldürüldü veya intihar ettirildi gibi iddialara inanmak mümkün değil.

DOSYA TEK KİŞİDE TOPLANMAZ

* Aynı projede çalışan üç mühendisin ölümü kuşkulu değil mi?
Evet ama ölümler kişisel problemler veya başka nedenlerle gerçekleşmiş olabilir.

* Ölümlerin ASELSAN'da çalıştıkları projelerle ilgili olmadığı konusunda neden bu kadar netsiniz? Birincisi bu mühendislerin daha önce içinde yer aldığı veya üzerinde çalıştığı projeler söylendiği gibi gizli değil. İkincisi bir projeyle sadece bir mühendis ilgilenmez. O konuyla ilgili sadece bir mühendis bilgi sahibi değildir. Her zaman 8-10 kişinin yer aldığı bir ekip çalışması var.

* Ölen mühendislerden Hüseyin Başbilen'in üzerinde çalıştığı Milli Tank Projesi'nin kayıp olduğu iddiası var... Bir projenin bir tek dosyası olamaz ki. Projenin çok dosyası vardır. Ve bu dosyalar tek bir kişide toplanmaz. Bir konuda da bir tek mühendis, uzman ve bilgi sahibi değildir. Dosyalar ekipteki diğer isimlerde de bulunur. O nedenle bir kişi öldürüldü veya intihar etti diye dosyanın yok olması ve bilgilerinin kaybolması gibi bir durum söz konusu değil. Hele hele bu ölümlerin çalışma ortamıyla hiçbir ilgisi yoktur. ASELSAN'daki çalışma ortamı fevkalade iyidir. İnsanların nasıl severek teknoloji ürettiğini size anlatamam. ASELSAN'ın başarı sırrı da budur.