kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan’dan önemli türban yorumu

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de başını örtenlere "başörtüsünü siyasi simge olarak kullanıyorsun" şeklinde baskılar yapıldığını söyleyerek "Velev ki bir siyasi simge olarak taktığını düşünün. Bir siyasi simge olarak takmayı suç kabul edebilir misiniz? Simgelere bir yasak getirebilir misiniz? Özgürlükler noktasında dünyanın neresinde böyle bir yasak var? Buradaki dert başka aslında. Biz bunu çok iyi biliyoruz. Bunu maalesef takdirde zorlanıyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, resmi davetli olarak gittiği İspanya'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin İslam ve türban konularındaki sorularını yanıtladı.

TÜRKİYE'DE İLERİCİ BİR İSLAM DEVLETİ OLAMAZ MI?

Bir gazetecinin "Türkiye'de ilerici bir İslam devleti olamaz mı?" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, "Soru ne yazık ki hala batının bizi anlayamadığını gösteriyor" dedi. Her şeyden önce 'İslamcı' ifadesini anlamanın mümkün olmadığını belirten Erdoğan, "Bir defa biz din kökenli bir parti değiliz. Bunu partimizi kurarken açıkladık. Din üzerinden siyaset yapmayı asla kabul etmiyoruz" dedi.

Erdoğan, partiyi kurdukları zaman batılı dostlarının 'Siz Müslüman demokrat olamaz mısınız?' sorusuyla karşılaştıklarını ifade eden Erdoğan kendilerine 'Eğer biz Müslüman demokratız diye kendimizi ifade edersek o zaman İslam üzerinden siyasi rant sağlamaya çalışır duruma düşeriz' yanıtını verdiklerini söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:

BİZDE İSLAMCI OLMAZ MÜSLÜMAN OLUR

"İslam'ın kendi bir gücü var. Bizler yanlış yapabiliriz, partinin programında, şunda bunda eksikler, yanlışlar olabilir ama bizim dinimizin ilkeleri içinde böyle bir yanlış söz konusu değil dolayısıyla siyasetin yanlışlarını da dine fatura edemeyiz. Bu bakımdan 'biz muhafazakar demokrat bir partiyiz' dedik ve yola böyle çıktık. Eğer İslamcı ifadesini kabul edersek bu adeta bir tüccarlığa benzer. Esnaflığa benzer, 'ayakkabıcı' gibi. Bu çirkin bir şey. Bunu siyasi literatüre oturtma gayreti oldu. Ben oraya da yakışmadığını düşünüyorum. Bizde İslamcı olmaz bizde Müslüman olur. Bir Müslüman da dinini gereklerini iyi bir şekilde yerine getiriyorsa ona bizde 'dindar' denir. Dinini az yaşar çok yaşar o da bizim sorunumuz değil. Bunun bedelini takdir edecek olan biz değiliz. Bunu yaratıcı takdir eder. Bundan dolayı bu konudaki spekülasyonlar bizleri üzmektedir. İlerici İslam gibi bir ifade de çok çirkin, çok yanlış. İlerici İslam, gerici İslam... Bu tür sıfatlar yakıştırmak da yanlış. Mesela son zamanlarda Ilımlı İslam diye bir ifade kullanılıyor. Bu da çok yanlıştır. Yani ne adına kullanılıyor kim adına kullanılıyorİslam İslamdır."

SİYASİ SİMGE BİLE OLSA YASAKLAYABİLİR MİSİNİZ?

Basın toplantısında üniversitelerdeki türban yasağına da değinen Erdoğan, başını örtenlere "başörtüsünü siyasi simge olarak kullanıyorsun" şeklinde baskılar yapıldığını söyledi. Erdoğan, "Velev ki bir siyasi simge olarak taktığını düşünün. Bir siyasi simge olarak takmayı suç kabul edebilir misiniz? Simgelere bir yasak getirebilir misiniz? Sembollere bir yasak getirebilir misiniz? Özgürlükler noktasında dünyanın neresinde böyle bir yasak var? Buradaki dert başka aslında. Biz bunu çok iyi biliyoruz. Bunu maalesef takdirde zorlanıyoruz. Bugün Avrupa'da, Amerika'da, değişik ülkelerde rahatlıkla başı örtülü olarak üniversiteye kızlar gidebiliyor. Oralarda bir sorun yok Ama halkının yüzde 99'u Müslüman olan ülkemde böyle bir sıkıntı yaşanıyor maalesef. Ama bu sıkıntıyı aşacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

HER YERDE SERBEST TÜRKİYE'DE YASAK


Başbakan Erdoğan, sorunun özgürlükler noktasında ve en yakın zamanda çözüleceğini belirtti. Sorunun Anayasa Mahkemesi'nin bir yorumundan kaynaklandığını ifade eden Erdoğan, "Demokrasilerde çare tükenmez o zaman demokrası içinde bu çare mekanizmasını işletelim ve bu sorunu da çözelim" dedi.

Erdoğan aynı konuyla ilgili başka bir soru üzerine de "Avrupa'da bu noktada her üniversitede başörtülü olarak gidip okunabiliyor. Böyle bir sorun yok, Amerika'da böyle bir sorun yok. Ama ülkemizde böyle bir sorun ne yazık ki var. Üniversitelerde böyle bir sorun söz konusu. Bunu düzenlemeyle aşmak öyle zannediyorum ki eğitim özgürlüğü noktasında bir sıkıntıyı aşmaya da vesile olacaktır."

(ANKA)