kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan: Birinci önceliğimiz eğitim

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin övünç kaynağı olan genç nüfusa nitelikli eğitim verilmesinde gecikildiği takdirde diğer alanlarda yapılan işlerin bir anlamı kalmayacağını söyledi.

Erdoğan, "Onun için hükümetlerimiz döneminde önceliklerimiz arasında, birinci önceliğimiz eğitimdir, ikinci önceliğimiz sağlıktır, üçüncü önceliğimiz adalettir, dördüncü önceliğimiz emniyettir diyorum. Türkiye'yi bunun üzerinde yükselteceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "40 Okula 40 Spor Salonu" açılış töreninde yaptığı konuşmada, gelişmiş ülkelerle ve o ülkelerdeki nüfusun hızla yaşlandığı göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'nin genç nüfusunun bir övünç kaynağı olduğunu söyledi. Ancak bu genç nüfusun kendilerine önemli sorumluluklar da yüklediğine işaret eden Erdoğan, "Çocuklarımız yeterli eğitim verebilir onları milli ve manevi değerlerle donatabilir, gerekli yaşam şartlarını oluşturabilirsek elbette genç nüfus avantajımızdır. Dediklerimi yapamadığımızda onları eğitimsiz, işsiz amaçsız sokağa saldığımızda ise bu nüfus bizim en büyük kabusumuz haline dönüşecektir" diye konuştu.

"HÜKÜMETİMİZ DÖNEMİNDE BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ EĞİTİM"

Türkiye'nin özellikle 60'lı, 70'li ve 80'li yıllarda yaşadığı siyasi krizlerle kalkınma hamlesinde geç kaldığını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:
"Örneğin 80'lerin ortasında Türkiye İngiltere ile eş zamanlı olarak özelleştirme hazırlıklarına başlamıştır. İngiltere bu süreci yaklaşık 10 yılda tamamlayarak bir üst aşamaya geçmişken, biz çeyrek yüzyıl sonra hala özelleştirmeyi tam olarak bitirebilmiş değiliz. Hükümetlerimiz döneminde yapılan çalışmaları hesaba katmadığınızda, adeta arada 15 yıllık koca bir boşluk ortaya çıkmaktadır. Bu örneği pek çok alana yaymak mümkündür."
Türkiye'nin övünç kaynağı olan genç nüfusa nitelikli eğitim verilmesinde gecikildiği takdirde diğer alanlarda yapılan işlerin bir anlamı kalmayacağını belirten Erdoğan, "Onun için hükümetlerimiz döneminde önceliklerimiz arasında, birinci önceliğimiz eğitimdir, ikinci önceliğimiz sağlıktır, üçüncü önceliğimiz adalettir, dördüncü önceliğimiz emniyettir diyorum. Türkiye'yi bunun üzerinde yükselteceğiz" dedi.

"MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI"

Erdoğan, kamuda alınan personelin yarısını Milli Eğitim Bakanlığı'na ve üniversitelere tahsis ettiklerini, bütçeden en büyük ödenekleri eğitim için ayırdıklarını hatırlatarak, şimdi gençleri hayata donanımlı hazırlamak için yeni projeler üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.
Bu kapsamda bir yandan istihdamı artıracak tedbirleri hayata geçirirken, diğer yandan gençlere nitelik kazandıracak çalışmalar yaptıklarını ifade eden Erdoğan, "Özellikle mesleki eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasını fevkalade önemsiyoruz. Türkiye en büyük avantajı olan genç nüfusunu mesleki eğitimle nitelikli hale getirdiğinde, dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi arasına girme hedefine bir adım daha yaklaşmış olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

"MESLEK LİSELERİNE YÖNELİK ADIMLAR ATACAĞIZ"

Batıda, ABD'de ve Uzakdoğu ülkelerinde meslek liselerinin oranının düz liselerden fazla olduğuna, Türkiye'de ise bu durumun tam tersinin yaşandığına dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bizde düz liselerin oranı yüzde 75'tir, mesleki okullar ise yüzde 25'tir. Bu neyi getiriyor? Batıda mesleki liselerden mezun olanlar meslek edinerek mezun oluyorlar. Eğer üniversiteye devam edecekse devam ediyor. Üniversiteye devam etmeyecekse, bir meslek sahibi olduğu için gidip özel sektörde veya devlette rahatlıkla kendisine yer bulabiliyor. İşte Türkiye böyle bir açıkla karşı karşıyadır. Şimdi biz bunu gidermenin gayreti içerisindeyiz. Süratle meslek liselerine yönelik bu adımı kararlı bir şekilde atacağız, atıyoruz."

Eğitimin sadece klasik anlamda derslerden ibaret olmadığını, çocukların fiziki gelişiminin de ihmal edilmemesi gerektiğini anlatan Erdoğan, sadece Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden lisans almış sporcu sayısının 1 milyon 300 bine yaklaştığına işaret etti.

(ANKA)