kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Masalarda Alevi inancı gereği su ve bıçak bulundurulmazken, isteyen davetlilere su verildi. Başbakan Erdoğan'a hazırlanan mönünün dışında salata tarzı özel bir diyet mönüsü sunuldu.

Bu matem bizim matemimizdir

Ergun AKSOY-Bülent AYDEMİR
Başbakan, günlerdir tartışılan Muharrem İftarı'nda "Sevgili canlar" diye başladığı konuşmasında "Sizin mateminizi değil, bizim matemimizi paylaşmaya geldim" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bu matem bizim matemimizdir
Günlerdir Aleviler arasında tartışmalara neden olan Muharrem İftarı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla dün yapıldı. AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun organizatörlüğünde Abdal Musa Vakfı'nca düzenlenen iftar Bilkent Otel'de gerçekleştirildi. İftara sayıları 270 civarındaki olan Alevi örgütlerinden az sayıda katılım oldu. İftara Abdal Musa Kültür ve Araştırma Vakfı, Cem Evleri Birliği Federasyonu, Can Dostlar Cemevi Derneği, Malatya Hacı Bektaş Vakfı, Ehli Beyit Derneği ve Ateş Tuğla Hacı Bektaş Derneği katıldı.

BAKANLAR DA KATILDI
İftara Başbakan'ın yanı sıra Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Sait Yazıcıoğlu, Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de katıldı. Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan da katılımcılar arasındaydı. Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ise katılmadı. Reha Çamuroğlu'nun Alevi inancı gereği sakal tıraşı olmadığı gözlendi. İftarın yapılacağı salona Hz. Ali ve Atatürk posterlerinin yanı sıra Türk bayrağı asılırken Türkçe ilahiler çalındı. Başbakan Erdoğan, salona Reha Çamuroğlu ile alkışlar arasında girdi. Salonda Hz. Ali'nin "Binlerce mazlum olsan da bir kere zalim olma" sözünün yazılı olduğu afiş de yer aldı.

"ACIYI BAL EĞLEDİK"
Konuşmasına "Sevgili canlar" diye başlayan Başbakan Erdoğan, "Siz can kardeşlerimle, gönül dostlarımla bir arada olmaktan, yüz yüze hasbihal etmekten son derece memnunum" dedi. Erdoğan şöyle dedi: "Umutlarımız diridir geleceğe böyle bir umutla bakıyoruz, herhalde hiçbir toplum gelin canlar bir olalım düsturunu bizim kadar açık ve net olarak dile getirmemiştir. Ben buraya sizin mateminizi paylaşmaya değil, hep birlikte bizim matemimizi paylaşmaya geldim, bu matem bizim matemimizdir. Bu duygu seli olarak bizim ortak dünyamızın parçasıdır, bu davete gönül huzuruyla icabet ettim, çünkü gönül huzuruyla bir davet vardı. Benim için de icabet gerekti" dedi. Hiç kimsenin iradesi ve gönlünün başkasının ipoteği altında olmadığını belirten Erdoğan, "Dinin tek bir sahibi vardır o da yüce Allah'tır. Kimse kimseye din bahşetme din lütfetme hakkına sahip değildir" diye konuştu. Erdoğan, "Hepimiz bu ülkede ev sahibiyiz kardeşiz" diyerek şöyle devam etti: "Bizler şair Hasan Hüseyin Korkmazgil, dediği gibi acıyı bal eylemeyi bilmiş bir milletiz, burada da acıyı bal eylemek için bulunuyoruz." Alevi Bektaşi kültürünün Anadolu'nun eşsiz zenginliklerinden biri olduğunu belirten Erdoğan, "İstikametimiz birdir, rehberimiz birdir, dolayısıyla menzilimiz birdir, zira asıl olan istikamettir yoldur" diye konuştu. Bu başlangıçların "hayırlara vesile olacağını" ifade eden Erdoğan, "Allah sabrımızı, birliğimizi, beraberliğimizi ebedi kılsın, gelin canlar bir olalım, diri olalım" dedi.
Haberin fotoğrafları