kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

FT: Erdoğan'ın planı iddialı ama ayrıntısız

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Eylem Planı" yurt dışında yankılandı. Financial Times gazetesi, Erdoğan'ın seçimden 6 aya yakın bir süre sonra bir "eylem planı" açıkladığına dikkat çekerek "Türk hükümeti, analistlerin 'iddialı ancak ayrıntısız' dedikleri bir programın kapsamında işverenlere daha adil vergi sistemi ve daha düşük sosyal güvenlik primleri sözünü verdi" diye yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan Eylem Planı'nı "Türkiye'den işverenler için daha adil vergi sözü" başlıklı, Vincent Boland imzalı haberde değerlendirdi.

AKP hükümetinin seçimde ezici bir zafer kazandıktan 6 aya yakın bir süre sonra 145 maddeli bir "eylem planı" açıkladığına dikkat çeken gazete "Türk hükümeti, analistlerin 'iddialı ancak ayrıntısız' dedikleri bir programın kapsamında işverenlere daha adil bir vergi sistemi ve daha düşük sosyal güvenlik primleri sözünü verdi" diye yazdı.

Söz konusu programın, hükümetin görüş ayrılıkları, terör tehditleri ve anayasaya ilişkin tartışmaların dolayından sürüklendiği eleştirilerine karşı koymayı amaçladığı iddiasına yer verdi.

İngiliz gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın, eğitim, enerji ve çalışma alanlarına odaklanan planı sunarken söz konusu 145 maddenin hükümetinin politikalarının çekirdeğini oluşturacağını söylediğine dikkat çekti.

Yatırımcıların, planın unsurlarının arasında sosyal güvenlik katkılarındaki 5 puanlık indirimine ve tarıma yönelik doğrudan gelir desteğinin kaldırılmasına odaklanmaları beklenebileceğini kaydeden gazete, şu yorumu yaptı:
"Ancak eylem noktalarının birçoğunun ayrıntıları henüz sonuçlandırılmadı. Büyük ölçüde yeni anayasa üzerinde mutabakat sağlanmasına ve bir referandumda onaylanmasına, sosyal güvenlik reformunun planlandığı gibi bu yılda yürürlüğe girmesine bağlı."

Financial Times, anayasanın önümüzdeki haftalarda açıklanabileceğini ancak şimdilikten laiklik ideallerinin sulandırılacağı suçlamalarının yapıldığını belirtti.

"PLANIN NET BİR TAKVİMİ YOK"


Analislerin eylem planına tepkilerinin "karışık" olduğuna işaret eden gazete, bu çerçevede Ekspres Yatırım'ın yatırımcılara yönelik notasında planın Türk piyasalarındaki hissiyatını güçlendirecek "net bir takvimi" bulunmadığını belirttiğine dikkat çekti.

Ekonomi gazetesi, Erdoğan'ın ayrıca, hükümetin Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşıma arzusunu yinelediğini kaydederken bu yaklaşımın bazı analistler için "şaşırtıcı" olduğunu belirtti. Gazete, "Bakanlar, İstanbul'u uluslararası bir finansman merkezi haline geldiğini görmek istediklerini söylediler" diye yazdı.

(ANKA)