kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çankaya'da 5 bin şişe şarap çıktı

Bülent AYDEMİR ANKARA
Köşkün mahzenindeki şarapların 3 bin şişesi saklama koşulları uygun olmadığı için bozuldu. Bozuklar yenileriyle değiştirilecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Çankaya'da 5 bin şişe şarap çıktı
Çankaya Köşkü'nde kapsamlı bir tadilat ve yenileme çalışması sürerken, binlerce şarabın bulunduğu mahzen de elden geçirildi. Köşk'ün gıda uzmanları ve satın alma sorumlusu, Kavaklıdere Şarap Firması'ndan yetkilileri çağırarak mahzende envanter çalışması yaptırdı. Çeşitli dönemlerde Köşk'teki davetler için satın alınmış ancak tüketilmemiş yaklaşık 5 bin şişe şarabın 3 bin tanesinin bozulduğu ortaya çıktı. Çankaya Köşkü'nde soğuk hava depolarının bulunduğu bölümde 4 oda içine kurulmuş kavlarda (şarabın olgunlaştırıldığı ve muhafaza edildiği mahzenlerde) yapılan inceleme ve envanter çalışması kapsamında 5 bin şişe şarap incelendi. Şarapların büyük bölümünün geçmişte çeşitli dönemlerde Köşk'teki resmi davetler için satın alınan ancak tüketilmeyen genç şaraplardan (yıllanmaya müsait olmayan ve 1-2 yıl içinde tüketilmesi gereken) oluştuğu ortaya çıktı. Yaklaşık 3 bin şişe şarabın saklama koşullarına uyulmadığı ve yıllandırmaya müsait olmadığı için bozulduğu saptandı.

12'Sİ ÖZEL ÜRETİM
Kavaklıdere Şarap Firması, bozulan şarapları yenileriyle değiştirecek. İçilemeyecek durumdaki bu şaraplar, teşhir için firma tarafından orijinal etiketleri ve şişeleriyle birlikte saklanacak. Çankaya Köşkü mahzeninde yerli, genç şarapların yanı sıra; çok sayıda Moldova ve Bulgar şarabı, az sayıda Fransız ve İtalyan şarabının yer aldığı da ortaya çıktı. Bu şaraplar arasında Cezayir Devlet Başkanı'nın hediye ettiği ve tüm dünyada yalnızca bin adet üretilen özel seriden 12 şişe (bir koli) şarap da bulundu. Mahzende; krallar, devlet başkanları tarafından cumhurbaşkanlarına çeşitli dönemlerde hediye edilen şaraplar da yer alıyor. Cumhurbaşkanı isterse kendisine hediye edilen Chateau ve Petrus gibi özel ve değerli şarapları görevden ayrılırken yanında götürebiliyor.