kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD, bölge halkının Baykal'a ilgisini sordu

Şenol ATEŞ / ANKARA
ABD Büyükelçiliği Müsteşarı Wyner, Diyarbakır gezisini organize eden CHP MYK üyesi Değer'i ziyaret ederek, Baykal'ın Diyarbakır ziyareti hakkında bilgi aldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
ABD, bölge halkının Baykal'a ilgisini sordu
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, bombalı saldırının ardından gerçekleştirdiği Diyarbakır ziyareti ABD'lilerin ilgisini çekti. Ankara'da görevli ABD'li yetkililer, geziyi organize eden eski Diyarbakır milletvekili ve MYK üyesi Mesut Değer'i ziyaret ederek gezi ile ilgili bilgi aldılar. İlk soruları ise "Bölge halkı Baykal'a karşı ilgi gösterdi mi?" oldu. ABD Büyükelçiliği Siyasi İşler Müsteşarı Jeniss Wyner ile Müsteşarlık insan hakları görevlisi Jale Ersoy, CHP'li Değer'i genel merkezde ziyaret etti. Yaklaşık bir saat süren görüşmede ABD heyetinden Değer'e "Baykal Diyarbakır'da ilgi gördü mü? Halkın size karşı ilgisinde bir değişiklik var mı" soruları geldi. Baykal'ın son günlerdeki Kürt açılımının bölgede nasıl yankılandığını merak eden Wyner, "Sivil Toplum Örgütleri ile yaptığınız görüşmelerde size ağırlıklı olarak iletilen sorunlar neler oldu" diye sordu. Wyner'in 221. maddenin genişletilmesi ile genel bir af çıkarılması ile ilgili CHP'nin görüşünü de merak ettiği öğrenildi.

CHP'YE İLGİ ARTTI
Değer'in Amerikalı konuklarına "Diyarbakır'da halkın da, sivil toplum örgütlerinin de bize karşı ilgisinde artış vardı. Genel Başkanımızın son açılımları bölgede memnuniyetle karşılanmaktadır" dediği öğrenildi. Değer, "Erdoğan da Baykal da sivil toplum örgütü temsilcileri ile bir araya geldiler. Görüşmenin ardından ben toplantıya katılan örgüt temsilcileri ile görüştüm. Genel başkanımızı Başbakan'a göre daha samimi bulduklarını itiraf ettiler. 'Baykal inandığı görüşleri açıkça ortaya koyarak savundu' dediler. Genel Başkanımızın daha sık gelmesi talebini ilettiler" dedi. Değer, ABD'lilerin "Diyarbakır halkı ne istiyor?" sorusuna ise "Diyarbakır halkı barış istiyor. Halkın gündeminde iki sorun var. Birisi işsizlik. Diğeri ise bu saldırıların durması. Sivil toplum örgütleri ise demokratikleşmenin tamamlanmasını istiyorlar" yanıtı verdi.