kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Dışarıdan gelen teröre politik çözüm olmaz...'

ABD'de temaslarını sürdüren Gül, bir düşünce kuruluşunda İngilizce konuşurken, "PKK'ya karşı siyasi çözüm düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine sinirlendi ve Türkçe yanıt verdi: Teröre politik çözüm olmaz..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ABD temaslarına "siyasi çözüm" gerilimi damgasını vurdu. Saray'da görevli üst düzey bir yetkilinin, "Bush ile görüşmede siyasi çözüm de konuşuldu" iddiası tartışma yaratırken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu yöndeki sorulara sert yanıt verdi. Gül, "Nasıl El Kaide'nin dışarıdan saldırılarına karşı 'Burada politik çözüm bulalım' denilemezse burada da böyle bir şey söz konusu olamaz" dedi. Gül, Bush ile görüşmesinin ardından önceki akşam Woodrow Wilson Uluslararası Bilim Adamları adlı düşünce kuruluşunda konuştu. Gül buradaki konuşmasını İngilizce olarak yaptı ancak bir soru üzerine sinirlenerek anadiline döndü. Danışma Kurulu Başkanı olan John Sitilides, "Türkiye'nin PKK'ya karşı askeri çözümün yanı sıra siyasi çözüm de düşünüp düşünmediğini sordu. Gül bu soruya, K. Irak'tan Türkiye'ye karşı saldırılar gerçekleştiğini anımsatıp ekledi: "Böyle bir durumda 'dışarıdan gelen teröre politik çözüm bulalım' denilebilir mi?''

TÜRKÇE YANIT VERDİ
Gül, Türkiye ve ABD'nin merkezi yönetimin otorite sahibi olmadığı Kuzey Irak'ta teröre karşı işbirliği yaptığını belirterek şunları söyledi: "Burada terör örgütünün kampları ve yerleşim yerleri var. Bu kamplardan, başka bir ülkeden Türkiye'ye karşı gerek siviller, gerek güvenlik güçlerine yönelik saldırı olacak. Böyle bir konuda herhangi bir politik çözüm söz konusu olabilir mi? 'Dışarıdan gelen bir teröre karşı politik çözüm bulalım' denilebilir mi? Nasıl El Kaide'nin dışarıdan saldırılarına karşı 'Burada politik çözüm bulalım' denilemezse burada da böyle bir şey söz konusu olamaz. Dolayısıyla bunu, ne bugün ne de önceki görüşmelerde başka ortamlarda konuşmadık, konuşmayız da.'' Rum asıllı olan Sitilides'in sorusuna sert bir karşılık veren Gül, ayrıca Türkiye'nin kendi içindeki sorunlarını çözmek için ekonomik ve sosyal çok yönlü çalışmalar yaptığını ve bu konuların tartışıldığını söyledi. Gül bir katılımcının, ''Türkiye İran'la komşusu olması nedeniyle ekonomik ilişki kurmak, diğer yandan ABD'nin İran'la ekonomik ilişki kurulmaması anlamında çift taraflı baskıyı nasıl atlatabilir?'' sorusu üzerine, iki ülkenin aynı coğrafyanın insanları olduğunu ve İran-Türkiye sınırının 1636'dan bu yana değişmediğini anımsattı. Gül, "Türkiye ile İran arasındaki ilişkiler ABD tarihinden daha eski" diye vurguladı ve ekledi: "Bazen hükümetler ve rejimlerin farklı eğilimleri olur. İnsanlar arasında ise bir yakınlık sözkonusu."

GATES İLE GÖRÜŞTÜ
Gül, ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post editörleriyle bir araya geldi. Ardından, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen'ı kaldığı otelde kabul etti. Gül, ABD'de yaşayan Türk toplumu temsilcilerine gerek bulundukları eyaletlerde gerekse ABD genelinde siyasette etkin olmaları telkininde bulundu. Türk toplumunun temsilcileri ile görüşen Gül "ABD önemli bir ülke. Bu ülkede öyle eyaletler var ki dünyanın büyük ekonomilerinden daha büyük güce sahip. Böyle bir ülkede olmak büyük avantaj ve Türkiye'ye karşı da sorumluluk gerektiriyor" dedi.