kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

CHP: Herkesin anadilini özgürce öğrenmesinden yanayız

Yeni Haber
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, CHP'nin herkesin ana dilini özgürce öğrenmesinden, geliştirmesinden ve ana dilde yayın yapılmasından yana olduğunu belirterek, "Ana dili öğrenme ve geliştirme görevi özel kuruluşlar eliyle yapılmalı, devlet bu konulara girmemelidir" dedi.

CHP'li Özyürek, yaptığı yazılı açıklamada, CHP'nin ana dilde eğitimi değil, anadili öğrenme hakkını savunduğunu ancak bunun devlet eliyle yapılmaması gerektiğini kaydetti. Özyürek, "CHP, anayasamıza göre devletin dilinin Türkçe olduğu ve eğitimin de Türkçe yapılması gerektiği düşüncesindedir. 1989 yılında Genel Başkanımız Deniz Baykal ve arkadaşlarının verdiği kanun teklifinde de ana dilin öğrenimi ve geliştirilmesi istenmiştir" dedi.

Hangi etnik kökenden olursa olsun tüm yurttaşların, ana dillerini özgürce öğrenmek için kurslar ve dershaneler açabileceğini, ana dillerinde yayın yapmak üzere özel televizyonlar ve radyolar kurabileceğini kaydeden Özyürek, "Ayrıca ana dilde gazete çıkarılması, müzik kasetleri, bantları hazırlanması, yayınlanması da serbesttir. Bunların önünde hiçbir engel kalmamalıdır" dedi.

Özyürek, bu konularda CHP'nin katkılarıyla yasal düzenlemeler yapılmış olmasına rağmen çeşitli idari engeller çıkarılarak ana dilde televizyon yayınlarının önlendiğini ifade etti.

(ANKA)