kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Cumhurbaşkanı Gül ABD'ye gitti

ANKA
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD ile ilişkilerde, kamuoyu algılamalarının ön plana çıktığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, ABD Başkanı George Bush'un davetlisi olarak bu ülkeye gitti.

Hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Gül, günümüzde uluslararası ilişkilerde ortaya çıkan yeni ortamda, Türkiye-ABD devletleri arasıdaki işbirliği önemini koruduğunu kaydetti. Gül, geçmişte geleneksel olarak savunma ve güvenlik ekseninde gelişen Türk-ABD ilişkilerinin artık yeni boyutlar kazandığını belirtti. Gül, "Ekonomi, ticaret, yatırım, enerji, ortak araştırma kalkınma programları geliştirilmesi, bilimsel, teknolojik ve akademik işbirliği, toplumlar arası temas gibi boyutlar da çeşitlenmekte ve derinleşmektedir" dedi. Bu değişimin doğal bir sonucu olarak da günümüzde kamuoyu algılamalarının, iki ülke ilişkilerinde ön plana çıktığını söyleyen Abdullah Gül, Türk-ABD ilişkilerinin, son aylarda ise Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörü ve asılsız Ermeni iddiaları gibi gelişmelere odaklanmak durumunda kaldığını ifade etti. Gül, "Oysa bu ilişkilerin özü, kapsamı, anlamıyla bu sorunların çözümünde başlatılan güçlendirilmiş işbirliğinin, ABD ile ilişkilerimizde yarattığı yeni potansiyelin kamuoyumuzca doğru anlaşılabilmesi önem taşımaktadır" diye konuştu.

Gül, şunları söyledi:

"ABD'ye Cumhurbaşkanı olarak yapacağım bu ilk ziyarette, iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri, diyalog ve dayanışmayı, terörizmle mücadele basta olmak üzere, bölgesel ve küresel güvenlik ve istikrarın korunması açısından işbirliğimizin önemini bir kez daha karşılıklı olarak teyit edeceğine ve ikili ilişkilerde açılan yeni fırsat pencerelerinin tespitine imkan tanıyacağına inanıyorum."

GÜL'ÜN PROGRAMI


ABD programı hakkında da bilgi veren Abdullah Gül, Bush'la 8 Ocak Salı günü yapacağı görüşmelerde, içinde bulunulan yeni konjonktüre Türk-Amerikan ilişkilerini gözden geçirerek, her alanda daha da pekiştirilmesini hedefleyeceklerini söyledi.

Bu bağlamda ikili işbirliği konuları ile bölgesel ve uluslararası meseleleri ele alacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, terörizmle mücadelede iki ülke arasında uluslararası planda sürdürülen işbirliğini, Ortadoğu'daki son gelişmeler, Pakistan, Afganistan, Irak ve Lübnan'daki genel güvenlik ve siyasi ortam ile Kıbrıs meselesi ve Türkiye'nin Avrupa Birliği sereci hakkında görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.

Washington'da ayrıca, ABD Başkan Yardımcısı Dick Chenney, Dışişleri Bakanı Condellezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates ile ayrı ayrı görüşeceğini ifade eden Gül, belli başlı kanaat önderleri, Amerikan yazılı ve görsel medya organları ve Türk Amerikan toplumu ile de bir araya geleceğini hatırlattı.

Amerikan iş ve yatırım dünyasının önde gelen temsilcileriyle bir araya gelme fırsatını da bulacağını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Merkez Bankası'nın Washington'da açtığı Çağdaş Türk Resim Sanatı koleksiyonunu da ziyaret edeceğini söyledi.

Gül, 9 Ocak Çarşamba günü New York'a geçerek Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile akşam yemeğinde bir araya geleceğini kaydetti. Dış Politika Konseyi'nde Türk Amerikan ilişkileri üzerine bir konuşma yapacağını ve Türk Amerikan toplumuyla New York'ta da görüşme imkanı bulacağını belirten Gül, New York'ta ayrıca, ABD'deki Ahiska Türkleri temsilcileri ve ABD'nin önde gelen Musevi kuruluşları temsilcilerini de kabul edeceğini bildirdi.

Gül ile birlikte, esi Hayrünnisa Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de ABD'ye gitti.