kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan

Öğrencilere yeni projelerini anlattı

Nergis DEMİRKAYA ANKARA
Yeni YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Türk üniversitelerinin bilimsel yayın sıralamasında dünya üniversiteleri arasında 19'uncu sıradan 10'a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi..
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Türk üniversitelerinin dünya bilimsel yayın sıralamasında 19. sıradan 10. sıraya yükseltmeyi hedeflediğini söyledi. Özcan, dün Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen YÖK Ulusal Öğrenci Konseyi Genel Kurul toplantısının açış konuşmasında, araştırma görevlilerinin kadrosu, burs sistemi, öğretim üyelerinin emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi çok sayıda yeni projesini anlattı. Üniversitelerde bilimsellik çıtasını yukarı çekmek olduğunu belirten Özcan'ın projeler şöyle:

* Başbakanımız, araştırma görevlisi kadrolarında kadro değil burs sistemine geçilmesine onay verdi. 5 yıl burslu kalsınlar... Bursları bittiğinde eğer başarılı olurlarsa kadroya geçip devam etsinler diye düşünüyoruz.

* YÖK, 1000 burslu kontenjanından geçen yıl 81 öğrenciyi yurtdışına gönderdi. Bunu artırmamız gerek. TÜBİTAK, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte 3 bin burstan bahsediyoruz. Birleştirip merkezi yapmalıyız.

EMEKLİ HOCALAR
*
Öğretim üyesi ihtiyacını karşılamak için düşündüğüm bir başka yol 67 yaş sınırını yukarı çekmek. Yeni açılan üniversitelerde görev almak şartıyla...

* Araştırma görevlileri için Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) gibi bir sınav yapılmalı. Belli notun üzerindekiler araştırma görevlisi olabilir. Hem kayırma, dostlukla yapılan atamaların önüne geçilmiş olur. Çıtayı yukarı çıkarmış oluruz.

* Bazı yabancı ülkeler, ülkemizde okul açmak istiyor. Bizden arsa ve bina talep ediyorlar. 4 müracaat var. İstanbul'u seçiyorlar ancak ben Türkiye'nin her yerinde açılacak bu okulların rekabeti artıracağını düşünüyorum.