kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sürekli alkol almak başarıyı düşürüyor

Alkole alışkın fareler üzerinde yapılan deneyler, farelerin özellikle alkol verilmediğinde, çözüm üretme konusunda başarısız olduğunu gösterdi..
Sürekli alkol kullanımı hakkında bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırmalardan birine ABD'nin "Kuzey Carolina Alkol Araştırmaları Merkezi" imza attı. Fulton Crews ve Jennifer Obernier tarafından yapılan araştırmada uzun süreli alkol kullanımının beyne etkisi deneysel olarak ortaya çıkarıldı. Hafıza ve duygu merkezi hippokampüs başta olmak üzere beyin hücreleri arasındaki bağlantılar ve sinir hücreleri alkol kullanımından olumsuz etkileniyor. Alkol kullanan kişi "ayık" olsa dahi alkolün beyne etkisi sürüyor. Alkol kullanan kişi yeni duruma ayak uydurmak ve yeni çözümler üretme konusunda başarısız oluyor, karar vermekte zorlanıyor. Araştırmada alkolün genç beyni, yetişkin beyne göre daha kötü etkilediği de ortaya çıktı. Dürtü kontrolünü ve yeni alınan bilgilerin gelecek sonuçlarıyla karşılaştırılmasını sağlayan orbitofrontal korteks gençlerde büyük zarar görüyor. Orta yaşlarda sürekli içip sarhoş olanlarda ise beynin bu bölümü o kadar etkilenmiyor. Bilim adamları bu sonuçlara fareler üzerinde yaptıkları deneylerle ulaştı.

AYIK BIRAKILDILAR
Deneyler sıklıkla alkol verilen, ancak deney sırasında "ayık" olan fareler üzerinde yapıldı. Alkole alışkın "ayık" fareler güvenliklerini sağlamak için, yeri değiştirilen bir platforma ulaşmayı başaramadı. Platformun daha önce buldukları yerde olmadığını görünce aynı yerde aramaya devam ettiler.