kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yandaki tabloda bir ailenin ortalama tüketimleri dikkate alınarak aylık gaz, elektrik ve benzin faturası hesaplanmıştır.

Doğalgaz fiyatına konutta % 7.4, sanayide % 6.5 zam

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Yeni yıl "zam dalgası" ile başladı. 31 Aralık'ta 4 bakanın katılımı ile yapılan toplantıdan doğalgaz ve akaryakıt zammı kararı çıktı. 1 Ocak'tan itibaren BOTAŞ dogalgaz fiyatını konutlarda % 7.4, sanayide % 6.5 artırdı..
Vatandaşlar, yeni yılın ilk gününe bir dizi zam kararı ile uyandı. 31 Aralık 2007'de, yeni yıl hazırlıklarının yapıldığı sırada Hazine Müsteşarlığı'nda toplantı yapan 4 bakan doğalgaz ve akaryakıt zammına son şeklini verdi. 2007'nin son dakikaları olan 23:45'te zam kararı kamuoyuna açıklandı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Zam mümkün olan en son noktada yapılsın ve oranı olabildiğince düşük tutulsun" direktifini alan Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Hazine Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler, gerek enerji KİT'lerinin mali durumunu gerekse enflasyon hedefini dikkate alarak yeni yılda yürürlüğe girecek zam oranlarını belirledi. Enerji Bakanı Güler, zam konusunda Bakan Şimşek tarafından ikna edildi.

DOĞALGAZA 4.5 YKR ZAM
1 Ocak sabaha karşı 00.11'de açıklanan kararla BOTAŞ, konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatını yüzde 7.4, sanayide kullanılan doğalgaz fiyatını ise yüzde 6.5 oranında artırdı. Yeni düzenleme ile Ankara'da 1 metreküp doğalgaz konutlara 66.5 Ykr'ten satılacak. Bir süredir zam gelecek beklentisi ile Ankaralılara 75 YTL'den fazla doğalgaz satışı yapılmıyordu. Kuyruğa girme ve saatlerce bekleme pahasına 31Aral ı k ' a kadar doğalgaz alan Başkentiler metrekübüne 62 Ykr ödediler. İstanbul'da da son zamla doğalgazın metreküp fiyatı 61.9 Ykr'den, 66.4 Ykr'ye yükseldi. 66.4 Ykr'lik satış fiyatının yüzde 70'i (46.48 Ykr) BOTAŞ'a aktarılacak. 7.4 YKr gaz dağıtım şirketinde kalacak. 10 Ykr KDV, 2.5 Ykr ise ÖTV tahsil edilecek.

ELEKTRİK ZAMLANMIŞTI
Enerji Bakanlığı yetkilileri, dolar kurundaki istikrarlı gidişe karşın, dünya hampetrol fiyatlarına endekslenerek fiyatı belirlenen doğalgazda zam yapılmasının kaçınılmaz hale geldiğini belirttiler. Akaryakıt ürünlerindeki vergi ayarlamasından kaynaklanan zam ise bütçenin gelir dengeleri gözetilerek gerçekleştirildi. Hükümet, elektrik fiyatlarına da 1 Ocak'tan itibaren konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 zam yapılmasını kararlaştırmış ve 2007 yılının son Bakanlar Kurulu'nda açıklamıştı.
Haberin fotoğrafları