kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
UMUR TALU
Dipsiz Kuyu

Neousta antolojisi (2)

Farkında olmadan ne çok yazmışım. Dün "tekmili birden" dediğim ve istek üzerine toptan yayınlamak istediğim "Neo-ustalardan gazetecilere öğütler... Yayınlanmış tüm bölümler... Yönetmenin kurgusu versiyonu", Yazı İşleri'nin haklı vurgusuyla ikiye bölündü. İlk 15'i çıktı, ikinci 15 bugüne kaldı. 16'dan başlaması o yüzden. Zaten hangi yüzle!
16. İletişim fakülteleri medyaya düşman yetiştiriyor. Biz de o düşmanları esir alıyoruz.
17. Kafka'nın "Dönüşüm" adlı kitabını mutlaka okuyun. Aslında gerisini boş verin, ilk cümleyi okuyun yeter: "Bir sabah tedirgin düşlerden uyanan Gregor Samsa dev bir böceğe dönüşmüş bulur kendini." Tedirgin düşlerinizden uyandığınız her sabah böyledir işte. "Dev" kısmı hariç tabii. "Dev" belki bize münasip kaçar. Tabii yani!
18. Kalemini kır ama asla satma. Tek tek para etmez. Kırık mırık biz toptan satarız kalemleri. Tabii kırık olmasa daha iyi para eder ama olsun. Daha n'olsun ki!
19. Köşeler babamızın malı değildir. Tabii ki bu söz her erkek ve kız çocuk, her gelin ve damat için geçerli değildir.
20. Gazetecilik kolektif yapılan bir dayanışma mesleğidir. Biriniz hepiniz, hepiniz hepimiz, hepimiz biricik birimiz içindir.
21. Bizim gazeteciliğimiz laiktir. Ne kadar dua ederseniz edin düzelmez. Bizim gazeteciliğimiz inançlara saygılıdır. İnanmadığınız (hatta inanmadığımız) haber ve yazı sunmaktan çekinmeyiz.
22. Aşırı çalışmanız gerekmez. Bizim için önemli olan çok çalışmanız değil, çok alışmanızdır.
23. Havuzun iki tarifi vardır: 1) En meşhur gazetecilerin serinlemek için atladığı su dolu yer; 2) En alttaki gazetecilerin tek başına grubun beş yayın organına haber servisi için terlemek üzere atıldığı susuz yer.
24. Mutlaka hep alçak gönüllü olun. Tamam, ikisini birden olmak zordur. Siz sadece "gönüllü" olun o zaman; diğerini biz oluruz zaten.
25. Devlet ile medyayı karşı karşıya getirmeyin. Önümüzdeki mesele şudur: Medya devleti mi, devlet medyası mı? Bizim tahminimiz, iki yandan ikisi de!
26. Ha medya grubu, ha öksürük şurubu: İçinde birçok değişik madde vardır. Ama hepsi aynı şişede ve nihayetinde tek renktir. Geçmiş olsun!
27. Asla yalnız yürümeyeceksiniz. Tensikat toplu oldu, olacak, yine öyle olacak.
28. Patron size her istediğini zorla yaptıramaz. Mutlaka gönüllü olun, balıklama atlayın, ne iş olsa yapın.
29. Gazetecilik rüya görme mesleğidir. Gerçekleri boş verin!
30. Gazetecilikte (tabii hayatta da) lüzumsuz tek harf bile kullanmayın. "Cesaretiniz" in "C" sini hemen hepten atın; bize lazım olan, o kelimenin geriye kalan uzun, ebedi, ezeli, ezilmiş kısmıdır. O kısmınızdır yani!