kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Meyveli shot'lardan uzak durun

- Yılbaşında nereye gidersek gidelim mutlaka bir şampanya ikramıyla karşılaşıyoruz. O halde "Şampanya yılbaşının değişmez içkisidir," diyebilir miyiz?
- Şampanya çok güzel bir içki. Ama şimdilerde onun tahtını Prosecco aldı. Aslında şampanyanın ucuz bir çeşidi ama trendy oldu. Şu sıralar şampanyadan bile daha popüler. Çünkü içimini daha kolay hale getirdiler. Paris Hilton'un tanıtımını yaptığı teneke kutudaki Prosecco'lar artık özel gecelerin en popüler içkisi. Bir de ufak şampanya şişeleri var, kamışla içiliyor. Bunlar da ev partilerinde oldukça popüler. Ama tüm bunlar bütçeye ve arkadaş ortamına göre değişiyor. Siz rakı seviyorsanız, onu içersiniz.

- İçilmemesi gereken birşey var mı?
- Ayakta kalmanızı sağlayacak içkiler içmeniz lazım, karıştırmamak gerekiyor. Geceye şampanya ile başlayıp herhangi bir içkiyle devam edebilirsiniz. Ama yan masalardan meyveli shotlar gelmeye başladığında tehlike zilleri çalmaya başlar!

- Neden meyveli shotlar tehlike arz ediyor?
- Onların yapılma nedeni, insanları kısa sürede havaya sokmak. Sek alkol kana bir saatte karışıyorsa, meyveli 15 dakikada karışıyor. Oysa yılbaşı uzun bir gece, 'yakışıklı' bitirmek gerekir. Eğer geceye arkadaşlarınızdan geç başladıysanız ve onlar zaten bir-iki kadeh içtiyse, size tavsiyem sek votka shotla arayı kapatmanız. Meyveli olanlardan uzak durun.

- Çabuk sarhoş olmamak için taktikleriniz var mı?
- Evet, içkiye başlamadan önce zeytinyağı içeceksiniz. Yarım çay bardağı zeytinyağını önce ağzına alıp içerde iyice gezdireceksiniz ve yutacaksınız. Zeytinyağı mide asidini dengeler ve mideyi çevreler. Bu da çabuk sarhoş olmanızı engeller.

- Ertesi günkü başağrısı için ne önereceksiniz?
- Yatmadan evvel suda eriyen aspirin için. Bunu birçok kişi sabah kalkınca yapıyor. Ama sabah haşat olduktan sonra içmenin hiçbir anlamı yok. Gece yatmadan içmek en iyisi. Hatta gece çıkmadan önce de içebilirsiniz.

- Bir de "Yatmadan önce çorba için," derler...
- İnsan kendi vücudunun doktoru olmalı. Size tost yemek mi iyi geliyor, onu yapın. Ya da çorba içmek iyi geliyorsa için.

- "Çivi çiviyi söker," deyip Bloody Mary içenler için ne söyleyeceksiniz?
- Bu bence alkoliklerin kendi buluşları. Sabah kalkıp da içki içmek hiç hoş bir şey değil. Benim gibi içkiyi seven bir adam bile bunu söylüyor düşünün.

- Söz içkiden açılmışken 2007'nin en popüler içkisinden bahsetsek...
- Aslında içeceklerin çoğu kafa kafaya koştu bu yıl. Ama meyveli votkalar, satsuma ve Mojito öne çıktı. Bunlar aslında yaz içkisi olmasına rağmen, kışın da revaçtaydı. Oysa kışın daha sek içki içmek gerekir. Yazın ise alkolü düşük ama meyve oranı yüksek içkiler içilmeli. Çünkü güneş ve havadaki nem oranı gibi etkenlerden dolayı vücuda alkolden daha çok meyve girmesi gerekiyor. Tabii taze meyveden bahsediyorum. Poşetlerde satılanlardan değil.