kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Cumartesi SABAH 
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Hediye alma geleneği

Yaşadın mı büyük yaşayacaksın / ırmaklara, göğe, bütün evrene karışırcasına / Çünkü ömür dediğimiz şey / hayata sunulmuş bir armağandır. / Ve hayat sunulmuş bir armağandır insana...
Ataol Behramoğlu

Yılbaşı geldi. Bir yılı bitirdik ve yenisine gireceğiz. Geleneksel olarak eski yılın gidip, yenisinin gelişini kutlayacağız. Bu kutlamanın tam nedenini düşünen var mı bilmiyorum? Analiz edildiğinde birçok şey bulunabilir. Kimi için iyi, kimi için kötü geçti 2007. Belki de iyi geçenler kutlama ile uğurlayarak mutluluğunu gösterirken, kötü geçenler bitişini ve umut edecekleri yenisini kutluyor. Nerede olursa olsun bu kutlama, küçüklü büyüklü hediyeler alınacak ve verilecek... Hediye almak kolay mı? Eğer tanıdığınız ve değer verdiğiniz birine alıyorsanız kolay olabilir. Birine ihtiyacı olanı almak mı doğrudur, yoksa hediye sürpriz ve beklenmeyen mi olmalıdır? Kişiye, duruma, ilişkinize göre değişebilir.

ÇOCUKLAR NE İSTER?
Artık çocuklara sürpriz hediye alabilmek çok zor. Hemen hepsi ellerinde birer istek listesi ile geziyor. Aslında birçoğu her şeye sahip olduğu için ne alırsak alalım, hatta onların istedikleri şeyi alsak bile mutlu olamıyorlar. Peki, onların verdikleri listeleri almak gerekiyor mu? Listeler gerçekten gereksinim duydukları ve yaşlarına uygun olan hediyelerden mi oluşuyor? Biz onlara ne almalıyız? Onların istediklerini mi? Bizim uygun gördüklerimizi mi? Belki de en can alıcı soru: Devamlı bir şeyler almamız gerekiyor mu? Hediye olarak kitap alındığında mutlu olan çocuk sayısı, bir elin parmaklarını geçmez. Çocuklar çoktan teknoloji harikası isteklerini listelediler bile... Tabi ki Pollyanna kitabında olduğu gibi, hiçbir sorunu olmasa da kendisine koltuk değnekleri hediye geldiğinde, onlara ihtiyacı yok diye sevinmelerini beklemek doğru olmaz. Ama verdiğimiz eğitimle yaşlarına uygun seçim yapmalarını, uygun hediyeler beklemelerini, içlerinde başka beklentiler olsa da kitap almaktan mutlu olmalarını sağlayabiliriz.

VE BÜYÜKLER...
Siz hediye listenizi yaptınız mı? Sizin listenizde kitap var mı? Yoksa değerli ya da ihtiyacınız olan, çok istediğiniz bir şeylerin, başkaları tarafından hediye edilmesini mi bekliyorsunuz? Ben henüz kendim dışında kimseye hediye almadım. Kimsenin almayacağını düşünerek kendime yeni yıl için bir iki kitap aldım ve dayanamayıp, bir tanesini okumaya başladım (Tanklar ve Sözcükler, Nuran Yıldız, Alfa Yayınları). Kitabı hem ilginç bulduğum hem de zevk aldığım için iyi bir yıla başlayacağım. Gelen hediyeler ise sevgi ve düşünce dolu oldukça değerlenecek. O yüzden de hediye almak istediğim kişilere seçim yaparken sevgiyle düşünülerek seçilmiş kitaplar alma hakkım var sanırım. Görüldüğü gibi hediye almak o kadar kolay değil. Yeni yıl hediyesi almak hiç kolay değil. İster bir büyüğe ister bir çocuğa seçin hediyenizi fark etmez. O hediye yeni yıla yüklediğiniz anlam olacak. Yine de unutmamak gerek ki en güzel armağan sevdiklere ayrılan zaman ve verilen değerdir. Birbirimize, çocuklarımıza vermekte en cimri olduğumuz şey ilgi ve zamandır. Aslında sağlıklı, çalışarak, sevdiklerimizle yani yaşayarak giriyorsak yeni yıla, en büyük hediyemizi almışız demektir. Hepinize sağlıklı,başarılı, bol çalışmalı, bol düşünmeli, huzurlu, mutlu ve bağımsız, güçlü, barış içinde ilerleyen bir ülkede, bunu başarmak için elinden geleni yapan insanlarla paylaşılacak yeni bir yıl diliyorum.