kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Oyunevi'nin kurucusu Ferhat Çalapkulu (ortada) "Oyun oynarken, amaç kazanmaktan önce eğlenmek," diyor.

Yılbaşı bahane oyunlar şahane

İLKNUR K. AKMAN
Yeni yılı evinde geçirecekler ya da bir ev partisine davetli olanlar... Dans ve içkiye boğulmak istemiyorsanız, size önerimiz heyecan dolu bir oyuna kendinizi kaptırmanız. İşte alternatifler..
Eskiden bu kadar eğlence mekânı yoktu. Eş dost bir araya gelip yiyip içmek, yanında bir de tombala oynamak en keyiflisiydi. Oysa şimdi yeni yıla özel alternatif partiler çoğaldı, sokaklar konserlerle doldu taştı, mekânlar insanları bu gece ille de eğlendirmek için ne yapacağını şaşırdı. Ama "Benim bunların hiçbirinde gözüm yok," diyenler ve evde keyif sürmek isteyenler için de oyun firmaları birbirinden zevkli ve sürükleyici oyunlar üretiyorlar son yıllarda. Mesleği oyun üretmek ve bu oyunlarla insanlara yepyeni deneyimler kazandırmak olan Oyunevi'nin kurucusu Ferhat Çalapkulu'ndan bu yılbaşı için bize tavsiyelerde bulunmasını istedik. Artık dünyada bu tür ev oyunlarının çok yaygın olduğunu söyleyen Çalapkulu, "Son yıllarda 'Lateral thinking puzzles' adı verilen, insanları eğlendirirken farklı ve yaratıcı düşünmeye iten oyunlar çok tutuluyor. Bunlar bir tür bulmaca aslında. Oyunu oynatan çeşitli senaryolar üreterek, oyunculardan bir olayı çözmesini istiyor. Örneğin; bir adam ve oğlu araba kazası geçiriyor. Adam ölüyor çocuğu hastaneye kaldırıyorlar, ameliyata alacaklar. Ameliyatı yapacak doktor "Ben bunu ameliyat edemem, bu benim oğlum," diyor. Peki bu nasıl olabilir? Bu sorunun doğru yanıtını bulana kadar oyuncular çeşitli cevaplar üretiyor... Bu arada bu sorunun cevabı da şu: Çünkü ameliyatı yapacak olan çocuğun annesi!"

TOMBALA, TABU HEP REVAÇTA
Lateral thinking tarzı oyunların bir versiyonu da oyun kurana sorular sorarak oynanıyor. İşte örnek: Adamın biri bara girer ve barmenden su ister. Barmen silahını çeker ve adam teşekkür edip gider. Peki adam neden teşekkür eder? Bu hikâyenin aslını çözmek için oyuncular oyun kurucuya çeşitli sorular sorabiliyor. Ama aldıkları cevap sadece 'evet' ya da 'hayır' olabiliyor. "Barmen kadın mıydı, aralarında daha önce bir tartışma geçmiş miydi?" gibi... Mesela burada adamı hıçkırık tutmuştur. Bunu gören barmen korkunca adamın hıçkırığının geçeceğini düşünür ve ona silah çeker! Google'dan 'Lateral thinking puzzles' diye girdiğinizde bunun gibi birçok soru ve senaryoyla karşılaşmanız mümkün. Yılbaşı gecesi en eğlenceli oyunlardan biri de Tabu. Özellikle yeni çıkan XL versiyonunu tavsiye ediyor Çalapkulu ve ekliyor: "Tombala, Scrabble, Risk gibi oyunlar da yine vazgeçilmez klasiklerden. Hele oyun meraklısı biriyseniz, kuralları değiştirmeye de meraklı oluyorsunuz. Böylece saatlerce başından kalkmadan keyifle vakit geçirmeniz mümkün." Çalapkulu'nun son yıllardaki favori oyunlarından biri ise Settlers of Catan. Türkiye'de 'Katan Kolonicileri' diye satılıyor ama henüz Avrupada çıkan yeni kitleri burada yok. Oyunun tek dezavantajı dört kişiyle oynanması. Yani kalabalık gruplar için uygun değil. Bu oyunda boş bir arazide kendinize yepyeni bir hayat kurmaya ve bu arada kazandıklarınızı elinizden almaya çalışan rakiplerinizle başa çıkmaya çalışıyorsunuz.