kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

New York modasına Osmanlı katkısı

Derin BORA
Moda dünyasına modellikle girip fotoğrafçılıkla devam eden Tamer Akyol, şu sıralar New York'ta 'Osmanlı' üzerinden 'modern Türk'ü tanıtma çabalarına girmiş durumda. Akyol, orijinal konseptli 'The Ottoman New York' mağazasını Broadway'de açmaya hazırlanıyor..
Şu sıralar fotoğrafçı Tamer Akyol'a, Cihangir'in uzun süredir popülerliğini yitirmemiş olan mekânlarından Smyrna'da rastlamak mümkün. Akyol, kafenin işletmecilerinden biri çünkü. Ancak kendisiyle konuşurken konu konuyu açtığında; çok yönlü, başarılı bir geçmiş ve önümüzdeki günlerde çok ses getirecek bir projeyle daha karşılaşıyoruz. Tamer Akyol, New York'un işlek caddelerinden biri olan Broadway'de, 'The Ottoman New York' mağazasını açma hazırlıklarına hız kesmeden devam ediyor. Amaç ise 'Modern Türk'ü dünyaya tanıtmak...

- New York'u fethedeceğinizi duyduk, doğru mu?
- Evet, çok önemli bir projenin arifesindeyiz. Nihayete erdiğinde çok ses getirecek bir proje bu. Buna fethetmek diyebilir miyiz? Evet, neden olmasın ama şunu da vurgulamak isterim ki, bahsettiğimiz fetih Ottoman adı altında yapılacak 'en şık' fetih olacak.

- Mağaza neden ilk olarak New York'ta açılıyor?
- Ottoman New York projesi, gerçekten çok büyük bir proje. Bu yüzden Avrupa'nın ötesinde, daha zorlu, daha büyük bir vitrinde yer alması gerekiyor. New York da modanın kalbi ve alabildiğine göz önünde. Ottoman New York projesinin Broadway'de gerçekleşmesi demek, günde 800 bine yakın insanın geçtiği bir caddede, bir bakıma Türkiye'nin, dünyanın aslında daha önce hiç üstünde durmadığı ya da tanımadığı bir yönüyle, ışıltılı vitrinler ardında arz-ı endam etmesi demektir. Bu da bizim için gerçekten önemli.

- Açılış ne zaman?
- Proje hala gelişme aşamasında, bu sebeple kesin bir tarih veremem fakat kış koleksiyonuyla başlamayı planladığımızı söyleyebilirim.

- Peki biraz mağazanın tasarımından söz edebilir misiniz?
- Kafamızdaki Ottoman New York mağazası, alabildiğine geniş ve rahat bir mekan. Dekorasyonu ve enerjisiyle çok farklı bir mağaza olacak. Alıştığımız genel mağaza tanımının ötesinde, radikal bir mağazadan söz edebiliriz. Etrafta ne askılar dolusu elbiseler, ne de göz yoran raflar, dolaplar olacak. Dokunmatik duvar sistemi üzerinde çalışıyoruz. Her elbiseden tek bir parça asılı olacak, geri kalanı duvarlar arkasında alıcısını bekleyecek. İnsanlar, ekranlar aracılığı ile boğulmadan, hoşlarına giden elbiseleri görebilecekler. Bunun yanı sıra, mağazada bulunan plazma ekranlardan Türkiye görüntüleri, fotoğrafları sergilenecek. Müşterilerimize şık, onlar için çok farklı bir Türkiye resmi içinde, Türk kahvesi,Türk lokumu ikram edilecek.

- New York'a tek başınıza gitmediğinizi düşünüyorum, yanılıyor muyum?
- Evet, Ottoman New York projesi zaten bu yüzden, böyle bir isim altında konuşlandı. Türk markalarının önde gelen isimleriyle ortak bir çalışma içerisinde olacağız. Nihayete erdiğinde 'dünyada ilk' olabilecek bir konsept bu. Dünyanın büyük bir yüzdesinin, bırakın tekstilimizin hangi noktada olduğunu, Türkiye'nin bugün bulunduğu noktayla ilgili en ufak bir fikirleri bile yok. İşte biz, bu noktada kimilerinin kafasında hâlâ develerin üstünde oturan Türkleri, bu farklı yüzleriyle, bir mağaza altında toplayıp, dünyanın en gözde vitrininde, dünyaya sunacağız.

- Mağaza için seçtiğiniz isimle ilgili ne söylemek istersiniz? New York'ta ne kadar Osmanlı, Osmanlı'da ne kadar New York göreceğiz?
- Biraz önce de bahsettiğim gibi, dünyanın gözünde Türkiye; fiziksel, kültürel, modern bağlamda Amerika'ya, Avrupa'ya çok uzak bir yer hâlâ. Bu projeyle onlara, bizi hâlâ tanıdıkları isim olan Ottoman adı altında, fakat gerçek olan, alışık olmadıkları yüzümüzle 'merhaba' diyeceğiz. İronik bir durum söz konusu yani. Bu projeyle birlikte New York'ta, Ottoman kesinlikle hissedilecek.
Haberin fotoğrafları