kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Yine ceset görüntüleri!

FELAKET, kaza, terör, intihar gibi olaylardan ceset görüntüsünün nasıl verileceği konusunda SABAH'ın bir yayın ilkesi var mı?
Okurlara göre var, olmalı. Ama bazı "sapmalar" onları üzüyor ve kafalarını karıştırıp güvenlerini sarsıyor.
"Biz intihar haberi hiç vermeyiz" demek ne kadar yanlışsa, "biz hiç ceset görüntüsü vermeyiz" demek de o kadar yanlış. Öyle gelişmelerle karşılaşılır ki, dikkatle seçmek kaydıyla ceset görüntülerini koyarsınız.
Bunları, 11 Aralık tarihli gazetenin sürmanşetindeki İnsanlık Suçu başlıklı haber ve iç sayfadaki devamında yer alan fotoğraflara gelen okur tepkileri nedeniyle yazıyorum. Haber, Seferihisar'dan mültecilerle denize açılan teknenin şiddetli fırtına nedeniyle batması sonucunda boğularak ölenlerin trajedisini gündeme getirmekteydi. Dünyayı sarsan bir haberdi bu.
Baş sayfada iki-üç mülteci cesedinin tekneye çekilişini gösteren büyük bir fotoğraf kullanılmıştı. İç sayfada, Göz Göre Göre Ölüme başlığı altında da kumsala vurmuş iki ceset (biri yüzü görülecek şekilde) fotoğrafı vardı.
İşte bazı tepkiler:
"Yayın hayatına başladığından beri okuduğum gazeteme, sahildeki cesetleri bu kadar net yayınlamayı yakıştıramadım. Akşam evde çocuklarım görmesin diye gazeteyi eve götürmeyeceğim. Daha duyarlı davranmanızı beklerdim." (S.Z)
"SABAH'ı insana dair her şeye saygılı bir gazete olarak bilir severim. Faciayı okuyunca zaten yeteri kadar anlıyoruz. Ne olur her şeyi gözümüze sokmayın bu kadar..." (K.T)
"Ölçüsüzlük tv'lerde zaten bol bol var. Bırakın onlar, başka gazeteler ne yaparsa yapsın. Siz Sabah'sınız. Ölümü onu kör gözüm parmağına göstermeyecek incelik sizde vardır. Bizi hayal kırıklığına uğratmayın." (H.R)
"Görünce irkildim. Keşke bulanık görüntülerle verseydiniz." (K.H)
Bu görüşlere kulak vermek gerekir. Bana göre dramın boyutunu cesetler yerine, sayfadaki haberde küçük verilen, ceset torbalarını limanda serili gösteren fotoğraf çok daha iyi anlatıyor. Bu gibi hallerde ille de kullanmak gerekiyorsa, temel kriter "ayrıntı seçilemeyecek kadar uzak mesafeden çekilmiş" fotoğrafları, yüzleri de mutlaka "mozaikleyerek" vermek olmalı.
Habere ölüm unsuru girdiğinde hassasiyet talebi de artıyor.