kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Dalga 2008'de durulur, ama hiçbir şey eskisi gibi olmaz"

YAVUZ BARLAS
Citigroup'tan ayrıldıktan sonra Akbank'ın yönetim kuruluna getirilen Adanır'a göre mortgage dalgası Haziran 2008'de duracak, 2009'da normalleşme yaşanacak ancak hiçbir şey eskisi gibi olmayacak..
Akbank'ın Sabancı Holding'i temsil eden yönetim kurulu üyesi Bülent Adanır, dünya piyasalarını kasıp kavuran mortgage krizinin etkilerinin 2008'in ortasından itibaren azalacağı ve 2009 başında da normalleşme dönemine gireceği tahmininde bulundu. Adanır bankacılıktaki sendikasyonların çevrilmesinde de bir sıkıntı olmayacağını düşünüyor. 26 yıl Citigroup'ta görev aldıktan sonra Sabancı Holding tarafından transfer edilen Adanır, Citigroup'un da bugün yüzde 20'sine ortak olduğu Akbank'ta Krediler ve Risk Yönetimi'nden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. Deneyimlerini ve beklentilerini gazetecilerle paylaşan Adanır'a göre önce ABD'de patlak veren ardından dünyaya yayılan kredi krizi sonrasında artık piyasalarda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. 'Ahmakların Cenneti' diye tanımladığı kriz öncesi durumu Anadır şöyle özetliyor:

"KRİZ ÖNCESİ AHMAKLAR CENNETİYDİ"

"Dünyada ciddi likidite bolluğu vardı. Türkiye de nasibini aldı. Kriz öncesi insanlar ABD'de, gelirlerinin üzerinde evleri neredeyse peşinat vermeden alıyordu. Hatta kredi kullananlar konut artış değeri kadar ek kredi alıyordu. Bankalara bağlı kısa vadeli borçlanma senedi çıkaran fonlar (Structured investment vehicle- SIV) aracılığı ile kredi portföyü hızla büyüdü. 2000- 2006 arasında subprime kredilerin toplam krediler içindeki payı yüzde 3'ten yüzde 14'e yükseldi. Üstelik bu kredilerin yüzde 50'sinin faizi değişkendi. Sonunda sistem kilitlendi. Şimdi büyük bankalar zararları görmek için bilanço dışında tuttuğu SIV'leri bilançoya alarak zararı üstleniyor. Öyle bire ortam var ki SIV'ler kısa vadeli piyasadan borç alarak uzun vadeli yatırımları fonluyor. 'Düş gibi' güzel bir ortam vardı piyasalarda. Para bol, faiz düşük. İşte o nedenle Ahmaklar Cenneti diyorum buna." Adanır artık bolluk döneminin sona ereceğini belirtiyor ve ekliyor: "Haziran 2008 gibi sıkıntılar yavaşlar. Zararlar netleşir. Hesaplar kesilir. 2009 başında kriz sona erer. Ama hiçbir şey eskisi gibi olmaz. Artık önlemler alınıyor. ABD'de yok artık öyle peşinatsız kredi. O bolluk dönemi de gerilerde kalacak."
Haberin fotoğrafları