kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İsyan bayrağını çekti

Morales'in sosyalist devrimleri ve son olarak hazırlattığı yeni anayasa ülkenin petrol zengini eyaletlerini isyan ettirdi. Eyaletler, merkezi yönetimden bağımsızlık yolunda ilk adımı attı.....
İLİŞKİLİ HABERLER
İsyan bayrağını çekti
Latin Amerika'da solcu liderlerin sosyalist sistem ve ömür boyu liderlik getirecek reformlara gitme kararı teker teker ülkelerde büyük isyanlara neden oluyor... Venezüella'nın ardından Bolivya'da da anayasa değişikliği kararı büyük bir tepkiye neden oldu. 2005'te devlet başkanı olarak seçilen Evo Morales'in "zenginden al fakire ver" prensibini anayasaya geçirme arzusu ülkenin en güçlü 4 eyaletinin tepkisini çekmesine yol açtı.

İLK ASİ SANTA CRUZ
Muhalefeti örgütleyen valiler önceki gün tek taraflı olarak özerklik ilan etti. Ülkenin en büyük petrol üreticileri olan Santa Cruz, Tarija, Beni ve Pando eyaletlerinin valileri anayasanın kendilerine ve halklarına yapılmış bir haksızlık olduğunu söyleyerek Bolivya hükümetinden tam bir bağımsızlık için ilk adımı attı. Santa Cruz Valisi Ruben Costas halkın karşısına çıkıp özeklik kararını anlattı. Onu diğer eyaletlerin valileri izledi. Bütün uyarılarına rağmen Morales'in geri adım atmaması yüzünden ellerinde başka bir seçenek olmadığını söyleyen valiler bu kararlarını referanduma sunacaklarını belirtti. Bu 4 eyalet Bolivya'nın 9.5 milyon kişilik nüfusunun yüzde 35'ine ev sahipliği yapıyor.

SERT YANIT ALIRLAR
Öte yandan cumartesi günü resmen anayasa taslağını aldıktan sonra başkent La Paz'da çoğunluğu yerli halktan oluşan kalabalık bir gruba seslenen Morales anayasa üzerindeki tüm düzenlemelerin yapıldığını halk oylamasının ardından yeni düzenlemelerin hayata geçirileceğini söyledi. "Bu ülkeyi kimse bölemez. Bölmek isteyenler sert yanıt alacaktır" diyen Morales yeni anayasanın ülkede yaşayan bütün grupları bir araya getireceğini söyledi. Arka arkaya 2 referandumdan geçtikten sonra resmen kabul edilmiş olacak anayasaya zenginler tepki gösteriyor. Ve vergilerin tamamen kendi sırtlarına yüklenmesinin haksızlık olduğunu söylüyor.
Haberin fotoğrafları