kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kutsal Emanetler'e yepyeni bir çehre

Restore edilen Topkapı Sarayı'ndaki Kutsal Emanetler Dairesi, Kurban Bayramı sonrası açılışa hazır hale geldi. Restorasyonda, teşhir, vitrin ve güvenlik eksiklikleri tamamlandı..
Yavuz Sultan Selim'in 1517 yılında Mısır'ı fethinin ardından İstanbul'a getirilerek Topkapı Sarayı'nda korunan kutsal emanetlerin sergilendiği bölümler, Mart ayında başlayan restorasyon çalışmaları kapsamında A'dan Z'ye yenilenerek, Kurban Bayramı sonrası için açılışa hazır hale getirildi. Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Hilmi Aydın, Kutsal Emanetler Dairesi'nin son 40 yılın en geniş kapsamlı restorasyon ve vitrin sistemi çalışmasıyla yepyeni bir teşhire kavuştuğunu söyledi.

24 SAAT KURAN-I KERİM
Kutsal emanetlerin deposu olarak kullanılan bir alanla uzun zamandan beri kapalı olan Silahtar Hazinesi olarak bilinen bölümün Kutsal Emanetler Dairesi'ne dahil edildiğini belirten Aydın, "Restorasyon çalışmaları son aşamaya geldi. Kutsal Emanetler Dairesi, Kurban Bayramı sonrası için açılışa hazır... Başbakanın uygun gördüğü bir günde resmi açılış yapılacak'' dedi. Kutsal Emanetler Dairesi'nin ilk defa 31 Ağustos 1962 tarihinde ziyarete açıldığını belirten Aydın, Cumhuriyet döneminden itibaren de modern müzecilik anlayışıyla dairede yer alan eserlerin tasnif edilerek günümüze kadar korunduğunu ifade etti. Aydın, bu bölümde 40 hafız tarafından 24 saat Kuran-ı Kerim okunduğunu anlatarak, bu geleneğin günümüzde de devam ettiğini söyledi. Kutsal Emanetler Dairesinin restorasyon öncesinde de bakımlı ve temiz olduğunu, ancak teşhir, vitrin, elektrik sistemi ve güvenlik olarak eksik olduğunu dile getiren Aydın, bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla restorasyon çalışmalarının yapıldığını kaydetti.

4.5 MİLYON YTL HARCANDI
Projenin mühendisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzman Yardımcısı Yüksek Mühendis Hasan Fırat Diker de restorasyon ve teşhir tanzim çalışmalarının yaklaşık 4,5 milyon YTL'ye mal olduğunu dile getirdi. Okunan Kur'an-ı Kerim için, yeni bir alan oluşturulduğunu da dile getiren Diker, bölümdeki 2 adet LCD ekrana da Kur'an'ın mealinin yansıtılarak yerli ve yabancı turistler için küçük bir bilgilendirme yapılacağını söyledi.
Haberin fotoğrafları