kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
2 ÇALIŞAN, 1 EMEKLİYE BAKIYOR... Sosyal güvenlik sistemini sürdürülebilir hale getirmenin kaçınılmaz olduğunu anlatan Erdoğan, "İşin normali 4 çalışanın 1 emekliye bakmasıdır. Bizde ise 2 çalışan 1 emekliye bakıyor. Yani çalışabilir yaşta olan milyonlarca kişiye emekli aylığı ödüyoruz" dedi.

'Gazetelere ilan verenler gidip reel faiz dersi alsın'

ANKARA HAZAL ATEŞ
Başbakan Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin faizlere tepki amaçlı verdiği ilana atıfta bulunarak, "Reel faiz nasıl hesaplanır bilmiyorlar. Git ehlinden öğren. Reel faizi yüzde 16'lardan yüzde 8'e düşürdük" dedi..
Başbakan Tayyip Erdoğan, ekonomi ve siyasetin makamlarda, koltuklarda oturarak grafiklerle değerlendirilemeyeceğini belirterek iş dünyasına faiz dersi verdi. Erdoğan, "Hâlâ faiz yüksek deniyor. Ben de biliyorum kardeşlerim. Ama unutmayın, iktidara geldiğimizde nominal faiz yüzde 63.4'tü şimdi ise yüzde 16. Bugün reel faiz yüzde 8 civarında. Merkez Bankası rezervi ile ayağını yere sağlam basıyor" dedi. Büyümede ufak bir sendeleme olduğunu belirten Erdoğan, yıl sonunda yüzde 4.7-4.8 büyüme ile yüzde 5'lik hedefe yaklaşılacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) 23'üncü Genel Kurulu'na katıldı. İstanbul'dan gelen Erdoğan, toplantıya yaklaşık 1 saat geç katıldı. Cumhurbaşkanı'na vekalet eden TBMM Başkanı Köksal Toptan, bakanlar ve davetliler salonda Başbakan'ı bekledi. Genel Kurul'un açılış konuşmasını yapan Erdoğan, "İşyerindeki barış, işyerindeki huzur, topyekûn Türkiye'nin barışıdır; topyekün Türkiye'nin huzurudur" dedi. Erdoğan, Türkiye'nin Ankara'dan yönetilmesinin söz konusu olamayacağını belirterek, "Ekonomi, siyaset, sosyal hayat makamlarda oturup, grafiklerle değerlendirilemez. Bunu yaparsak hükümet hata yapar. Sokağa, çarşı pazara kulak vermek sorundayız" dedi. İşçi ve işverenin geçmişte birbirini hasım gibi gördüğünü anımsatan Erdoğan, "Artık aynı gemide giden taraflar olarak bakıyorlar. Bize düşen tarafları teşvik etmek. İşyerlerindeki barış Türkiye'nin barışıdır" diye konuştu. Erdoğan, geçtiğimiz aylarda Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) faiz oranlarına tepki amaçlı verdiği ilana atıfta bulunarak, şunları söyledi: "Bazıları gazetelere ilan verip nominal faizi reel faiz olarak gösteriyor. Reel faiz nasıl hesaplanır bilmiyorlar. Git ehlinden öğren. Hâlâ faiz yüksek deniyor. Ben de biliyorum kardeşlerim. Ama unutmayın, iktidara geldiğimizde nominal faiz yüzde 63.4'tü şimdi ise yüzde 16. Bugün reel faiz yüzde 8 civarında. Merkez Bankası rezervi ile ayağını yere sağlam basıyor."

BAŞBAKAN'DAN FAİZ DERSİ
Türkiye'nin bütçe açığında Maastrich kriterlerini yakaladığını belirten Erdoğan, kamu borç stokunun GSMH'ye oranının da yüzde 78.4'lerden yüzde 40'ın altına indiğini bildirdi. IMF'ye olan 23 milyar dolarlık borcun da 7.3 milyar dolara düştüğünü anımsatan Erdoğan, "Büyümede ufak tefek sendelemeler oldu. Yıl sonunda yüzde 4.7-4.8 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Hedefte zaten yüzde 5'ti. Son 5 yılda ortalama yüzde 6.7-6.8 büyüme gerçekleşti" dedi.