kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fazla kilolarla savaş çok da zor değil!

13.12.2007
Fazla kilolar, kış aylarında giyecekler altında gizlendiği için göze batmaz. Ama sağlıklı olmak için yaz kadar kışın da fazla kilolarla savaşmak gerekiyor..
Fazla kilolarımızdan kurtulmak, her zaman formda görünmek için hayatımız boyunca uymamız gereken kurallar var. İşte, hayalinizdeki kiloya ulaşmak için uygulanması son derece basit olan bu kurallar...

2 ayda bir analiz yaptırın
Analiz derken vücut ve gıda analizini kastediyoruz. Vücut analiziniz, size fazla olan yağ ve diğer doku bileşenlerinizin miktarları hakkında bilgi verir, kendinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Gıda analizi testi ile metabolizmanızı yavaşlatan yiyecekler tespit edilir ve veriler doğrultusunda da beslenme içeriğinizi ve disiplininizi yeniden düzenleyerek, daha kolay ve sağlıklı kilo verebilirsiniz.

Check-Up Yaptırın
* Sağlığınızı, hastalanmadan önce koruma altına alın.
* Kan değerlerinize; açlık kan şekeri, HDL (iyi kolesterol), LDL (kötü kolesterol), ailenizde guatr varsa tiroid hormonlarınıza baktırın.
* Sodyum, demir, B12 gibi vitamin ve mineral yetersizliklerinizin olup olmadığını öğrenin.

Geçmiş diyetlere bakın
Ergenlikte, gebelikte, hareketsiz dönemlerinizde, menopozda aldığınız kiloları düşünün. Kendi başınıza veya yardım aldığınız bir kurumla ne kadar zamanda ne kadar kilo verip, bunun ne kadarını koruyabildiğinizi not edin. Şok diyetler, kısa zamanda verilen ve korunamayan kilolar; metabolizmanızın yavaşladığını işaret eder. Sağlıklı bir diyetle, ayda 2-4 kilo vererek hedeflediğiniz kiloya ulaştıktan sonra, bunu minimum 6 ay korumak hedefinizi kalıcı kılar.

Haftada bir kez tartılın
Ama yalnızca bir kez tartılın. Her gün tartıya çıkmak, özellikle diyet yapan veya kilo problemi olan kişilerde ruhsal yönden beslenme programlarını olumsuz yönde etkiler.

Alışkanlıklarınıza dikkat
* Gün boyunca hangi saatlerde yemek yediğinizi tespit edin.
* Hafta sonu değişen alışkanlıklarınızın olup olmadığını not edin.
* Akşamları en son hangi saatte, neler yediğinizi düşünün.
* Hazırladığınız listeye yediklerinizin miktarlarını yazın. Tüm bunlar, gün içinde farkında olmadan neyi ne kadar çok yediğinizi, hangi besin grubundan yetersiz beslendiğinizi, kısacası yanlış alışkanlıklarınızı ortaya çıkaracaktır.

Gece tatlı krizi tutarsa
Bu durum kan şekerinizin düştüğüne işaret eder. Bir an önce kan şekerinizi ölçtürün. Ayrıca gece mutfakta ne bulursanız yemek yerine, başucunuza kuru meyve ve fıstıktan oluşan küçük bir tabak koyun. Hem kan şekerinizi dengeler, hem de kaçamağınızı ucuza kapatmış olursunuz. (Anti Aging dergisi)