kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Vitali Hakko vefat etti

Yeni Haber
Vakko'nun kurucusu, ünlü iş adamı Vitali Hakko (94), İstanbul'da vefat etti.

Rahatsızlandığı için dün akşam Amerikan Hastanesine kaldırılan Hakko,
yapılan müdahalelere rağmen gece yarısı hayatını kaybetti.

* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Vitali Hakko'nun ölüm haberi, Vakko'nun internet sitesinde, siyah zemin üzerinde yer alan ''Vakko'nun kurucusu, yaratıcısı, Vakko ailesinin değerli büyüğü, sayın Vitali Hakko'yu kaybettik. Acımız sonsuzdur'' ifadeleriyle duyuruldu.

''ŞEN ŞAPKA''DAN DÜNYA MARKASI ''VAKKO''YA

İstanbul'da 94 yaşında hayatını kaybeden iş adamı Vitali Hakko, Beyoğlu'nda küçük bir şapka dükkanıyla başladığı çalışma hayatında kurduğu Vakko'yu zirveye taşıdı.

İş dünyasının saygın ismi Vitali Hakko, 1913 yılında İstanbul'da doğdu.Hakko, büyük bir tutkuyla bağlı olduğu meslek hayatına, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Mahmutpaşa'daki küçük bir giyim mağazasında ve çocuk sayılabilecek yaşta çırak olarak çalışmakla başladı.

Vitali Hakko, ''Hayatım Vakko'' adlı anı kitabında mesleğe adım attığı o yılları şöyle dile getiriyordu:

''Benim kuşağımın birçok iş adamı, işe sıfırdan başladığını söyler. Ben sıfırdan bile başlamadım. Başladığım nokta sıfırın çok altındaydı. Ne var ki ben de benim kuşağımın birçok iş adamı da bambaşka koşullar içinde yetiştik. İyi niyetten, umuttan, geleceğe ve kendimize olan güvenden, becerimizden başka hiçbir sermayemizin olmadığı bir dönemde kendi kendimize yetiştirdik. Genç Cumhuriyet'in ilk kuşağıydık. Bize hız veren Atatürk devrimleriydi.''

Vitali Hakko, 1930'lu yılların başında, daha sonra Vakko'nun temelini oluşturacak olan ilk küçük işini, bir kadın şapkası mağazası olan ''Şen Şapka''yı kurdu. Hakko, ''Giyim kuşam bir renktir, bir şenliktir. Bu nedenle bizim markamız Şen Şapka'dır'' diyordu.

Yeni bir Türkiye yaratma, Türk toplumunu çağdaş batı medeniyeti düzeyine ulaştırma çabalarının, heyecanının olduğu o yıllarda Vitali Hakko, kardeşi Albert Hakko ile birlikte ilk esin kaynağını, bu çabadan, Türk Kadını'na ve onun toplumsal yaşam içinde kendine yakışan yeri almasına verilen önemden aldı. Hakko'nun kendi sözleriyle, ''Şapka devrimi, kıyafet devrimi olmasaydı, ne Şen Şapka, ne de Vakko olabilirdi.''

Hakko, şapka işinden hemen sonra, ham ipeğin emprimeye dönüştürülmesi için Fransa'ya gönderildiği o yıllarda, Anadolu pamuklusundan, Bursa ipeklisinden, o güne kadar görülmemiş eşarplar yaratmaya koyuldu.Vitali Hakko, başta Bedri Rahmi Eyüboğlu olmak üzere ünlü sanatçılarla işbirliği yaptı. Onların desenlerini Türk kadınları için eşarba dönüştürdü.

VAKKO'NUN KURULUŞU

Hakko, kendi ifadesiyle, ''Daima en iyi hedef almak'' anlayışının bir ürünü olan Vakko'yu kurdu. Batı'daki örnekleri ile kıyaslanabilecek mükemmellikteki, dönemi için çok ileri nitelikte entegre bir tesis olan Vakko Fabrikası'nı gerçekleştirdi, modern fabrika konusunda Türkiye'deki ilk örneklerinden birini oluşturdu.

Hakko için güzel sanatlar, modanın ayrılmaz bir parçasıydı. Bu bakışla, fabrikayı ünlü sanatçıların çok sayıda eseri ile bezedi. Başlattığı Vakko Türk Resim Sanatı Koleksiyonu ile daha sonra Vakko mağazalarında açılacak büyük sanat galerileriyle birer olumlu örnek yarattı.

Vitali Hakko, iyimser karakteri dolayısıyla, geleceğe hep umutla baktı.Vakko için başlangıçtan itibaren çok net bir hedef tanımlayan Hakko, ''Evet, çağdaş giyim ve moda alanında Batı dünyası bizden hayli ileridedir. Onunla aynı düzeye ulaşmak zor bir yolculuk gerektirebilir, ama her yolun elbette bir ilk yolcusu olacaktır. Her alanın, bir öncüsü vardır. O, Vakko olmalıdır'' diyordu.

Herkesin bildiği ''Moda Vakko'dur' sloganı bu anlayışın bir özetiydi.

YENİLİKLERİN ÖNCÜSÜ OLDU

Vitali Hakko, bu anlayıştan yola çıkarak, başarılı meslek yaşamı boyunca, gerek Vakko çatısı altında gerek Türk hazır giyim ve moda sektöründe çok sayıda yeniliğe öncülük etti.

Hakko'nun, mağazalarda pazarlıkla satışa son verilmesi, gelişi güzel indirimlerin yerini düzenli ve resmi indirim günlerinin alması, satılan bir malın geri alınması gibi bugün ''müşteri mutluluğu'' adıyla artık yerleşmiş olan çağdaş uygulamalarının Türkiye'de başlatılmasında büyük payı oldu.

Hakko, batının en ünlü modacıları ve giyim markalarıyla işbirliği kuran ilk iş adamı oldu.Moda severleri ilk büyük moda defileleriyle o tanıştırdı. Lider kişiliğiyle, başka iş alanlarında çalışan yetenekli insanları keşfederek, henüz gelişmekte olan bu sektöre kazandırdı.

Hakko ayrıca Türkiye'de moda mankenlerinin eğitimle yetiştirilmesine, hazır giyim sektörünün gelişmesi için meslek örgütlerinin kurulmasına, ilk sektörel moda dergi ve fuarlarının düzenlenmesine önderlik etti.Hakko, 12 Eylül sonrasında Türkiye'nin zor günlerinde, ''Anadolu Güneşi''adlı bir moda gösterisi ile ülkenin ve sektörün yurt dışında tanıtımına katkıda bulunmak için çaba gösterdi.

Vitali Hakko, modanın sadece giyim kuşamla ilgili bir kavram olmadığını, bir yaşam tarzı olduğunu çok iyi gören bir iş adamıydı. Yaratıcı projeleriyle, gençliğin giyiminden dekorasyona, büyük kutlama gecelerinin düzeninden, kokuya, çikolataya kadar pek çok alana modanın farklı dokunuşunu getirdi.

Hakko, birçok kez, yabancı devlet liderlerinin, ona has bir titizlik ve zarafetle ağırlanmasını sağlayarak, ülkenin bu yönüyle de iyi temsil edilebilmesine katkıda bulundu.

BEYOĞLU'NA AŞIKTI

Gerçek bir Beyoğlu tutkunu olan Hakko, Beyoğlu için ''Uzun bir aşk hikayesidir'' diyordu.

1962 yılında, Türkiye'nin de ilk modern moda merkezi olan ilk Vakko mağazasını Beyoğlu'nda açtı. Çünkü Beyoğlu, Vitali Hakko için çağdaş yaşamın, giyim kuşam geleneğinin, Batılı olmanın simgesiydi.1980'li yıllarda ''Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği''nin kurulması için çaba gösterdi. Beyoğlu onun için bir ''ideal'' idi.Hakko, bu ideal için parti farkı göstermeksizin gelen her belediye başkanı ile iyi ilişkiler kurmaya çalıştı, Beyoğlu için çalışmaya, çaba göstermeye devam etti.

Hakko, Atatürk'ün kıyafet devrimini gerçekleştirdiği o günlerde ''Tek amacı bir gün İstanbul'un en şık giyim mağazasını kurmak olan kaç kişi vardır Türkiye'de. Bilemiyorum, ama biri bendim'' demişti.

Bir idealist olan Hakko, hep bir idealin peşinden koşarak, dünyanın bir köşesinde görüp beğendiği iyi ve güzel şeylerin, kendi ülkesinde de olması için çaba göstererek yaşadı. Hakko'nun uzun yaşamı, yürekten bağlı olduğu bir ülkede, tutkuyla sevdiği bir meslekte, bütün hayatını verdiği Vakko'da son günlere kadar çalışmakla geçti. Ve şapka çıkarılacak bir yaşam dün gece sona erdi.

VİTALİ HAKKO'NUN CENAZESİ YARIN TOPRAĞA VERİLECEK

İstanbul'da vefat eden iş adamı Vitali Hakko'nun cenazesi, yarın toprağa verilecek.

Alınan bilgiye göre, Vitali Hakko için yarın saat 11.00'de Merter'deki Vakko Fabrikasında bir tören düzenlenecek.Hakko'nun cenazesi, daha sonra Neve Şalom Sinagogunda yapılacak dini törenin ardından Ulus Musevi Mezarlığındaki aile kabristanlığında defnedilecek.

AA