kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Göz göre göre ölüme

Fatih ŞENDİL- Kadir KEMALOĞLU - Mustafa KARABULUT
İzmir Seferihisar'da ülkelerinden ayrılıp bir umut peşinde 15 metrelik tekneye doluşan yaklaşık 85 mülteciden 45'i azgın dalgalara kurban edildi. Üstelik İnsan Hakları Günü'nde.....
İLİŞKİLİ HABERLER
Göz göre göre ölüme
10 Aralık İnsan Hakları Günü, dün dünyada ve Türkiye'de kutlanırken, İzmir Seferihisar açıklarında bir insanlık suçu yaşandı. Ülkelerinden ayrılıp umut peşinde 15 metrelik bir tekneye doluşan 85 kişiden 45'i, göz göre göre azgın dalgalara kurban edildi. 34 kişi kaybolurken, 6 kişinin ise kurtulduğu bildirildi. Korkunç dram, gece yarısı Seferihisar'da yoldan geçenlerin "İmdat" çığlıklarını duyup jandarmaya haber vermesiyle ortaya çıktı. İçinde büyükbaş hayvan olduğu da iddia edilen teknenin bir Yunan adasına gitmek üzere Ege'ye açıldığı öğrenildi.

ÖLÜME ADIM ADIM
Tarih 8 Aralık Cumartesi.. Saat 19.00. Yer İzmir'in merkezi Alsancak. Bir gece önce İstanbul'dan getirilen ve Türkiye'de yol iz bilmeyen çoğunluğu Filistinli bir grup mülteci, insan tacirleri tarafından herkesin gözü önünde araçlara bindirilip Seferihisar'a götürüldü. Bir grup mülteci de İstanbul'dan bir araca doldurup, direk Seferihisar'a getirildi. Seferihisar'ın Sığacık sahilinde birleştirilen yaklaşık 85 mülteci, insan tacirleri tarafından gece yarısı lodosa rağmen 15 metre boyundaki küçücük bir tekneye balık istifi bindirildi. Bodrum Güllük'ten geldiği ve üzerinde 'Güllük' yazdığı öğrenilen tekne denize açıldıktan sonra lodos şiddetini daha da artırdı. Normal şartlarda içindeki 85 insanı taşıması mümkün olmayan tekne, açıldıktan 1.5 saat sonra Seferihisar'ın Doğanbey beldesi açıklarında battı.

KİŞİ BAŞI 2 BİN 500 EURO
Bu andan itibaren de denizde tam bir can pazarı yaşandı. Şanslı olanlar teknede bulunan birkaç şambriyelle yaşama tutunurken, göçmenlerin büyük kısmı boğuldu. Denizde yüzmeye çalışanlarsa soğuk suya dayanamayarak öldüler. Kurtulan 6 mülteci hastaneye kaldırıldı. Gün ağardığında ise cesetler Seferihisar'da, Sığacık, Akkum, Killiburnu, Akarca mevkisinde kıyıya vurdu. Ekipler, öğle saatlerine kadar biri 13-14 yaşlarında kız çocuğu, diğeri kadın 45 kişinin cesedi sudan çıkardı. Mültecilerin insan kaçakçılarına kişi başı 2 bin 500 Euro verdiği ortaya çıktı. Seferihisar Kaymakamı Orhan Güldibi, cesetlerin arasındaki Türk'e benzeyen kişinin teknenin kaptanı olabileceğini söyledi.

113 MÜLTECİ YAKALANDI
Öte yandan Yunan sahil güvenlik ekipleri Keçi (Pserimos) Adası açıklarında 113 mülteciyi yakaladı. Atina Haber Ajansı (ANA), tümü Afganlı oldukları belirlenen mültecilerin gözaltına alındığını, bu kişileri getiren 'Berivan' isimli 12 metrelik Türk teknesinin Kilimli (Kalimnos) Adası'na götürüldüğünü duyurdu.
Haberin fotoğrafları